Je ruský trh novou metou pro české podnikatele?

Praha – Jaké možnosti skýtají obchodní vztahy se současným Ruskem? Federace mívá často protichůdné přívlastky – země s hluboko zakořeněnou korupcí a organizovaným zločinem, ale také s mimořádným hospodářským potenciálem. Pro české podnikatele se nicméně stává čím dál atraktivnější zemí, a to i přes nálepku problematické země.

Na propojení ruské vlády s organizovaným zločinem upozornil i server WikiLeaks. Tyto problémy by ale vztahy mezi Českem a Ruskem podle znalců neměly ovlivnit. „Doporučuji nebrat to jako základní atribut našeho fungování s Ruskem. Tohle je potřeba vnímat jako součást reality, se kterou musíme umět nakládat těmi správnými prostředky,“ uvedl velvyslanec ČR v Rusku Petr kolář.  

Miloš Jaro, ředitel Českého domu v Moskvě:

„Ano, jsou tam tisíce problémů. Ale ten potenciál je skutečně velký. Vezměte si, že sednete v Moskvě do letadla, letíte šest tisíc kilometrů a jste pořád v Rusku. Když se pak podíváte na mapu Evropy, tak co chcete řešit?“

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Podle podnikatelů se situace v Rusku postupně lepší, což potvrzuje jak rostoucí vývoz do Ruska tak dovoz z Ruska. České firmy proto neváhají utratit desetitisíce korun za získání kontaktů. Vrací se i poptávka po ruštině. „I spousta mladých lidí i v našem vzdělávacím centru nám začíná docházet na vlastně výuku ruského jazyka, takže i tady vidíme ten velký posun,“ dosvědčil prezident Hospodářské kolony Petr Kužel. Velký potenciál mají například čeští a moravští vinaři. Z Rusů se totiž stali velcí milovníci kvalitních vín.