Češi začínají vyžadovat all inclusive, dovolenou ale zkracují

Záhřeb - Češi se při výběru zahraničního zájezdu stále víc zaměřují na pobyty all inclusive, při nichž nemusejí utrácet další peníze za jídlo na místě. Vyplývá to z aktuálních průzkumů. Tuzemští turisté také dovolenou zkracují. Zatímco dřív jezdili Češi do ciziny běžně na dva týdny, v současné době jsou desetidenní pobyty výjimkou.

Češi jezdí do ciziny nejčastěji na týden

Do ciziny na týden a za zájezd utratit maximálně dvacet tisíc korun - taková je podle současných představ Čechů ideální dovolená. „Vyrazili jsme na sedm dní do Chorvatska, zamluvili jsme si apartmán předem,“ uvedla Lucie Šteflová, která k moři zamířila s přáteli.  

Ještě loni si dvoutýdenní dovolenou vybrala polovina Čechů, letos jich bylo jen 38 procent. Podle statistik míří do zahraničí bez cestovní kanceláře 54 procent Čechů, zbytek si raději zájezd nechá zorganizovat. „Individuální způsob cestování volí Češi především do destinací s kratší dojezdovou vzdáleností,“ podotkl prezident Asociace českých cestovních kanceláří Roman Škrabánek. 

Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří:

„Lidé si netroufnou vzdálit se z práce na delší dobu. Pak ale jezdí na prodloužené víkendy nebo na hory mimo hlavní sezonu.“

Především rodiny míří s dětmi k moři za koupáním. „Dnes už to ale není jen válení u moře, je tu wellness nebo animační programy,“ řekl Veber.

Pokud už ale Češi zvolí cestovní kancelář, mají stále větší zájem o kompletní služby. „Už 80 procent zájezdů prodáváme se stravováním all inclusive. Lidé tak mají víc pod kontrolou, kolik finálně za dovolenou utratí,“ konstatoval Jan Osúch, mluvčí CK Fischer. 

Koupaliště
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

V samotné cizině totiž zhruba polovina Čechů plánuje utratit už jen pět tisíc korun. Jen pro srovnání - třeba chleba vyjde v sousedním Slovensku na 22 korun, v Chorvatsku i přes třicet korun a třeba v Itálii a Německu i více než padesát.

Stravování mimo hotel či penzion navíc není možné všude. „Nejde to rozhodně v zemích, kde dominantu hrají hotely s all inclusive. To je třeba Dominikánská republika nebo Egypt,“ prohlásil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Jan Papež. 

Na koupališti si také připlatíte

Asi třetina Čechů pak do rekreace investovat nehodlá nic. Ti další ji chtějí strávit v českých kempech nebo na koupalištích. Ani to ale není zadarmo - třeba jen návštěva koupaliště vyjde dospělého na 100 korun. Další výdaje pak představuje drobné občerstvení.

Události o dovolené Čechů v zahraničí (zdroj: ČT24)