Kalouskova éra? Vyhrané arbitráže, prodané ČSA a vyšší DPH

Praha - V červenci před třemi lety Miroslav Kalousek na Pražském hradě podepsal listiny a zabydlel se jako ministr financí v pracovně v Letenské ulici. Tři roky poté ji opouští. Resort financí je podle něj v dobré kondici. „S hrdostí odevzdávám veřejné rozpočty a důvěru finančních trhů v lepším stavu, než jsme ji po Fischerově vládě zdědili,“ prohlásil Kalousek.

Stát si podle Kalouska může letos půjčit až o 140 miliard korun méně, než původně plánoval. Ušetří se tak na úrocích a státní dluh poklesne. „Jeho působení bylo katastrofické, přivedlo zemi do hospodářského propadu. Jediné, co se mu povedlo, je, že Česká republika platí relativně málo za to, když si půjčuje,“ podotkl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).  

Češi si ministra, který občas padal i na dno žebříčků popularity, nejčastěji spojují se zvýšeným DPH. Od letošního roku je tato daň ve výši 15 a 21 procent. Kalouskův podpis nesou i dluhopisy pro drobné střadatele - právě o ně byl mezi lidmi velký zájem. 

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK

Odcházející ministr lituje dobrovolného II. pilíře

Za Kalouska vláda prodala i dlouhodobě ztrátové ČSA. Za poslední tři roky pak resort vyhrál sedm arbitráží. Žádnou neprohrál. „Kdybych měl říct, z čeho jsem velmi smutný, tak z toho,  že jsme zůstali osamoceni v tom, že II. pilíř má být povinný pro všechny,“ uvedl Kalousek. Druhý pilíř důchodové reformy je tak dobrovolný. Do konce června se do něj přihlásilo jen 75 tisíc Čechů - tedy výrazně méně, než vláda předpokládala.

Události: Kalouskova rekapitulace (zdroj: ČT24)