Apple prý konspiroval a držel ceny e-knih vysoko

New York - Newyorský soud uznal přední světovou technologickou společnost Apple vinnou ze spolčení v zájmu zvyšování cen elektronických knih. Konspirační vina Applu pronesená ústy soudkyně Denise Coteové je přitom vítězstvím pro americkou vládu a státy unie. Ty budou mít nyní nárok na odškodné, které teprve bude soudem upřesněno.

Na Apple a pět předních vydavatelů knih v USA se sneslo obvinění z kartelových dohod ohledně cen elektronických knih loni v dubnu, konkrétně od amerického ministerstva spravedlnosti. Vydavatelé se mezitím s vládou dohodli na urovnání žaloby. Zavázali se, že změní cenovou politiku a zaplatí spotřebitelům celkem 164 milionů dolarů (v přepočtu 3,3 miliardy korun).

Čtenáři měli přijít o stovky milionů dolarů

Právníci ministerstva odhadují, že kartel Applu a vydavatelů stál spotřebitele „stovky milionů dolarů“. Apple na počátku června, kdy soud začal, označil ústy svého právního zástupce žalobu za „bizarní“ a prohlásil, že při uzavírání smluv s vydavateli zohledňoval jen své vlastní podnikatelské zájmy.

Apple: zdražování elektronických knih (zdroj: ČT24)

Některé e-knihy měly podle Coteové po dohodě zdražit ke 13 nebo 15 dolarům z necelých desíti dolarů, za něž je prodával Amazon: „Žalobci prokázali, že žalovaní se vzájemně spolčili v zájmu eliminování cenové konkurence, aby zvýšili ceny e-knih, a že Apple ve sjednávání a realizování této konspirace hrál ústřední roli.“

Mluvčí Applu Tom Neumayr po rozhodnutí soudu prohlásil, že se firma proti verdiktu odvolá, aby bojovala proti „falešným obviněním“. Neumayr zdůraznil, že Apple přinesl na trh elektronických knih v roce 2010 potřebnou inovaci a konkurenci. 

Nový iPad
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/Jeff Chiu

Žaloba argumentovala tím, že Apple sjednal s vydavateli nezákonnou dohodu ke konci roku 2009, kdy se chystal uvést na trh svůj první tablet iPad. Ten funguje také jako čtečka knih. Smyslem dohody bylo podkopat dominanci serveru Amazon.com na rychle rostoucím trhu e-knih. U soudu pak kromě zástupců Applu a vydavatelství svědčili i představitelé konkurenčního Amazonu.