Úsporné žárovky do koše nepatří, obsahují totiž rtuť

Praha - Češi vytřídili za rok skoro pět milionů světelných zdrojů - tedy zářivek, výbojek a LED žárovek. Jenže ochota lidí dojít ke sběrnému místu je pořád nízká. Důkazem je i to, že dvě třetiny použitých zářivek končí v komunálním odpadu. Zářivky ale obsahují i toxickou rtuť, která je nebezpečná pro životní prostředí.

Přestože úsporných zářivek v domácnostech přibývá, jejich recyklace stejným tempem neroste. „Je to slabá motivace a možná nižší informovanost domácností. U nás v České republice třídí hlavně firmy a obce, domácnosti bohužel zaostávají,“ dokládá manažer společnosti EKOLAMP Radoslav Chmela. 

Použité zářivky tak místo ve speciálních nádobách končí často na skládkách. V Česku přitom existuje skoro 4 000 sběrných míst a jejich počet každoročně roste. Kontejnery jsou nejen v elektro-obchodech, ale taky ve sběrných dvorech a v některých obchodních řetězcích. Odtud pak putují k recyklaci. 

Ekologie: třídění světelných zdrojů (zdroj: ČT24)

Jenže zářivky obsahují i toxickou rtuť, která je pro svícení nutná. Loni se jí podařilo zpracovat jen něco přes 75 kilo. Jen pro příklad: pokud by se takové množství dostalo do přírody, znečistilo by více než jednu lipenskou nádrž nebo téměř 240 Máchových jezer.