Tři nakladatelství podala kvůli kopiím z Ulož.to trestní oznámení

Praha - Tři velká nakladatelství odborné literatury podala společné trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli kopiím na serveru Ulož.to. Jak píšou Lidové noviny, nakladatelstvím Wolters Kluwer ČR, Leges a Grada se nelíbí, že se na úložišti nelegálně objevilo pět jejich titulů. Server se brání tím, že prý nemůže vše kontrolovat. Pirátské kopie už stáhl.

Neznámí pachatelé ofotili celé knihy a umístili je na server Ulož.to. V jednom případě to asi byl student brněnských práv. Okopírovaná odborná kniha má totiž razítko tamní knihovny. Trestní oznámení se týká nelegálních kopií pěti titulů. 

„Sledujeme poslední dva tři roky, že pirátských kopií přibývá. Zatím jsme podle zákona vždy upozornili Ulož.to a oni kopii stáhli. Jenže během pár dnů se objeví jiná,“ řekl deníku ředitel nakladatelství Leges Jan Tuláček. 

Server Ulož.to tvrdí, že nemůže kontrolovat vše, co na něj lidé ukládají. „Pošta taky neví, co je v přepravovaných balících,“ řekl listu mediální zástupce firmy Tadeáš Novák. Kopie, kvůli kterým nakladatelství trestní oznámení podala, už na serveru nejsou, napsaly LN.