Čínský ekoobr se propadá, pocítí to i Česko

Peking/Praha - Čínské hospodářství letos poroste nejpomaleji za posledních více než 20 let. Výkon ekonomiky zaostává za oficiální vládní prognózou. Ta předpovídala roční růst o sedm a půl procenta, aktuální čísla ale mluví „jen“ o sedmi procentech. Horší výsledky přitom můžou podle odborníků ovlivnit i hospodářství v Česku, zpomalí totiž tuzemský export.

K dvouciferným číslům růstu ekonomiky se tak Čína brzy nevrátí. Spíše naopak - analytici mluví o tom, že se tamní hospodářské výsledky budou dál zhoršovat. „Čína zpomalí, nicméně stále poroste zřejmě mezi šesti až sedmi procenty v druhé polovině letošního roku. Není důvod se domnívat, že na konci výhledu je nějaké zlepšení,“ uvedl analytik Patria Finance David Marek. 

Doplachtí motýlí efekt až do Česka?

Pomalejší tempo růstu čínské ekonomiky sekundárně ovlivní i českou výrobu a export. Nižší poptávka v Číně rovná se menší zájem o výrobky v unii, a tedy i průmysl v Česku. „Naše průmyslové podniky mohou mít samozřejmě profit z rostoucí obchodní výměny mezi Evropskou unií a Čínou. Nicméně přímý dopad není nijak dramatický,“ doplňuje ekonom a editor portálu cinsky.cz Martin Kříž. 

Propad čínské ekonomiky (zdroj: ČT24)

Zlepšení se ale zatím nečeká. Konkrétní výsledky za druhý kvartál zveřejní čínské ministerstvo financí v pondělí. Zatímco během prvních třech měsíců roku rostlo tamní hospodářství ještě skoro o osm procent, ve druhém čtvrtletí už bylo asi o dvě desetiny procenta méně.  

V Číně ale poslední dobou výrazně rostou domácí investice do nových podniků a infrastruktury, která se nově orientuje kromě kvantity i na kvalitu. Vzniká tak řada značek, které by v budoucnu mohly uspět ve světové konkurenci. Tamní vláda proto zatím horší ekonomické výsledky toleruje.

Vydáno pod