Řeky čeká další utahování opasků - lidé hlasitě protestují

Atény - Řečtí poslanci přijali další balíček reformních zákonů. Má zajistit úspory ve sféře veřejných služeb. Dopadne především na státní úředníky a učitele. Stovky lidí proto proti reformám protestovaly před budovou parlamentu v Aténách.

Těsná koaliční většina konzervativců a socialistů vyhověla tlakům a balíček prohlasovala řeckým parlamentem. Škrty jsou součástí úspor, ke kterým se země zavázala při přijetí pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. 153 poslanců hlasovalo pro, 140 hlasovalo proti.

„Realizace toho záchranného programu není vůbec jednoduchá. Nevyhnutelně přinese bolestivé změny v životě některých občanů. Jejich životní úroveň se ale po přijetí Eura viditelně zvedla,“ doplnil ministr financí Yannis Stournaras.

Pro více než 12 tisíc státních zaměstnanců škrty znamenají, že mohou být kdykoliv bez vlastního souhlasu přesunuti na jiné působiště nebo přijít o práci. Proto před parlamentem protestovali proti přijetí balíčku.

  • Protesty v Řecku autor: Petros Giannakouris, zdroj: ČTK/AP
  • Řecká krize zdroj: ČT24

Vyhazov by se mohl do konce roku týkat čtyř tisíc učitelů nebo úředníků, později až 15 tisíc lidí. K protestům se přidali i starostové menších obcí a část policistů. Opozice v protestech čte blízký konec současné vlády.

Řecko je pod tlakem věřitelů, kteří zemi pomohli stabilizovat, když se v květnu 2010 ocitlo na hraně bankrotu. Výměnou za úvěr teď ale musí realizovat další a další nepopulární škrty.

Řecko si odsouhlasilo další kolo škrtů (zdroj: ČT24)