Agentura Moody's: Spojeným státům nehrozí snížení ratingu

New York - Jedna z velkých hrozeb pro ekonomiku Spojených států je odvrácena. USA již alespoň podle agentury Moody's nemají nakročeno k tomu, aby ztratily nejvyšší možný rating Aaa. Agentura zlepšila výhled ratingu z negativního na stabilní. Své rozhodnutí odůvodnila překvapivým poklesem federálního deficitu.

Za devět měsíců fiskálního roku se rozpočtový deficit USA snížil o téměř 400 miliard USD (7,9 bilionu korun) na 509,8 miliardy USD. Americká vláda je tak na nejlepší cestě vykázat za celý fiskální rok do konce září nejnižší rozpočtový deficit za pět let. Agentura dodala, že ekonomika roste pouze mírně.

Spojené státy však stále rostou rychleji než některé další země s nejvyšším ratingem Aaa. Prokazují tak podle Moody's přiměřenou odolnost vůči výraznému snižování růstu vládních výdajů.

Moody's snížila výhled ratingu USA na negativní před dvěma lety. Nikdy však nedošla tak daleko jako konkurenční agentura Standard & Poor's, která v roce 2011 snížila Spojeným státům úvěrové hodnocení z nejvyšší známky o jeden stupeň. Fitch minulý měsíc potvrdil USA rating na nejvyšší známce AAA. U Fitche však mají USA výhled negativní. Agentura to odůvodnila vysokým dluhem.

Rozpočtový výbor Kongresu (CBO) očekává, že za celý fiskální rok deficit USA dosáhne 670 miliard USD. Klesne tak z loňských 1,09 bilionu USD a bude nejnižší od nástupu prezidenta Baracka Obamy do úřadu. Stále však bude pátý nejvyšší v historii USA, napsaly agentury AP a Reuters.