Skupina G20 preferuje ekonomický růst před úspornými opatřeními

Moskva – Země G20 budou v příštích letech upřednostňovat ekonomický růst před úspornými opatřeními. Dohodli se na tom finanční představitelé předních rozvinutých a rozvíjejících se zemí na svém zasedání v Moskvě. Zároveň ale preferují opatrný přístup ke změnám v hospodářské politice, aby oživení světové ekonomiky nenarušilo výkyvy na finančních trzích. Rozhodnutí přišlo v době, kdy růst v Číně zpomaluje a Evropa se nadále potýká s recesí.

Zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank G20 se uskutečnilo v době, kdy se zejména Evropa potýká s výrazným nárůstem nezaměstnanosti. V květnu se míra nezaměstnanosti v eurozóně vyšplhala na rekordních 12,2 procenta. „Zatím nevidíme žádné oživování růstu v Evropě,“ upozornil indický ministr financí Palaniappan Čidambaram. Naopak ve Spojených státech ekonomické oživení v poslední době nabírá na síle. 

Konečný návrh komuniké z moskevského zasedání předpokládá, že do zářijového summitu vedoucích představitelů skupiny G20 bude připraven akční plán na podporu hospodářského růstu a tvorby nových pracovních míst. Finanční představitelé G20 se shodli na potřebě výměny informací o změnách v měnové politice mezi vyspělými zeměmi a rozvíjejícími se ekonomikami.     

O potřebě lepší komunikace ohledně měnové politiky se začalo hovořit po nedávném výprodeji na akciových trzích, který odstartovaly náznaky, že americká centrální banka (Fed) začne možná už brzy omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.    

Mezinárodní měnový fond ve svém materiálu pro zasedání G20 varoval, že chaos na finančních trzích by mohl zesílit, pokud nebudou politici postupovat opatrně. „Současné turbulence na trzích by mohly pokračovat a ještě se prohloubit. Hospodářský růst by kvůli vleklé stagnaci v eurozóně mohl zaostat za očekáváním. Rizika delšího zpomalení v rozvíjejících se zemích stoupla,“ píše se v materiálu.     

„Případný odchod od nízkých sazeb a nekonvenční měnové politiky ve vyspělých ekonomikách představují hrozbu pro rozvíjející se ekonomiky, a to zejména v případě, že bude příliš rychlý, nebo o něm nebude správně informováno,“ upozorňuje MMF.     

Skupina G20 již v pátek podpořila reformu mezinárodních pravidel zdanění nadnárodních společností. Vyjádřila podporu akčnímu plánu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jehož cílem je odstranit mezery, umožňující firmám vyhýbat se placení daní v zemích, kde podnikají.