Kontroly pomohly, benzin na českých pumpách je kvalitnější

Praha - Kvalita benzinu na tuzemských pumpách se zlepšuje. Stojí za tím přísnější normy pro obchodníky a stále častější zveřejňování jejich pochybení. Z Česka ale zároveň mizí taky podezřele levný benzin a nafta ze zahraničí. Za poslední tři měsíce se jich dovezlo o dvě třetiny méně.

Při vůbec největším zátahu na pašeráky pohonných hmot v Česku bylo zabaveno 26 cisteren s milionem litrů nezdaněného paliva. A podobné akce a přísnější pravidla pro obchodníky teď přispěly k tomu, že ze zahraničí míří do Česka stále méně benzinu a nafty. „Ve druhém čtvrtletí bylo dovezeno 23 milionů litrů pohonných hmot. Takto výrazný pokles ještě nikdy zaznamenán nebyl,“ dokládá i Petra Homolová z Generálního finančního ředitelství. 

Propastné rozdíly mezi cenami benzinu pomalu mizí

Jenže to se projevuje i na pumpách a rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími se zmenšují. Ještě před pár měsíci byl natural na pumpách jen několik kilometrů od sebe běžně i o šest korun dražší. Dnes největší rozdíl nepřesáhne čtyři koruny. 

Václav Loula, Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

„Dochází ke zpřísňování legislativy v celém oboru a nabídky paliv za nápadně nízké ceny výrazně ubývá.“

Zároveň se přitom zlepšuje i kvalita, což byl stejně jako u potravin dlouhodobý problém pohonných hmot. A tak jako se šidí potraviny (třeba tím, že se do hovězího karbanátku mele koňské maso), šidí se i benzin. Často se míchá s minerálními oleji. I od toho se ale ustupuje. 

Zatímco před třemi lety nevyhovělo přes sedm procent kontrolovaných paliv, teď jsou to zhruba tři procenta. A pravidla budou ještě přísnější. Například kdo bude chtít dovážet benzin a naftu, už od podzimu bude muset zaplatit kauci 20 milionů korun.