Bude muset Detroit rozprodat i umělecká díla?

Detroit - Detroit hledá cestu z velkých dluhů. Město, které minulý týden vyhlásilo bankrot, se připravuje na tvrdá vyjednávání s věřiteli a jejich právníky. Dokonce hrozí, že bude muset rozprodávat majetek včetně cenné sbírky obrazů.

Ulice Detroitu lemují desetitisíce prázdných domů. Připomínají více než milion lidí, kteří město za posledních 60 let opustili. Teď hrozí, že osiří i domov van Goghů, Picassů nebo Monetů a taky loutky Howdy Doodyho, kterou v pravěku televize znalo každé americké dítě. 

Ani úspěch aukce uměleckých děl není jistý

Detroit už teď čelí desítkám žalob a prodej sbírky oceněné na 2,5 miliardy dolarů by mohl pomoci. Úspěch případné aukce ale není jistý. „Jen by to zahltilo trh. Existuje pouhých pár miliardářů, kteří by mohli všechno skoupit,“ vysvětluje obchodnice s uměním Batty Kruliková. 

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

Detroit dluží přes 18 miliard dolarů. Polovinu z toho na zdravotním pojištění a penzích pro své současné i bývalé zaměstnance. Řadě hasičů, policistů nebo úředníků teď hrozí, že v důchodu neuvidí ani pětník. 

Detroit tak dohnala jeho historie. Město zažilo sérii ekonomických turbulencí, rasových nepokojů a vylidňování. Přijít na to, jak postavit někdejší průmyslové srdce Ameriky na nohy, ovšem nebude jednoduché. Inspirací může být Rodinova socha Myslitele před detroitským institutem umění. 

Dluhy Detroitu
Zdroj: ČT24