Irsko má jedinou banku, která si pomůže sama

Dublin – Irská bankovní a pojišťovací skupina Irish Life & Permanent je jedinou irskou bankou, která se obešla bez státní pomoci, a nepožaduje tak, aby se její špatné úvěry převedly do takzvané špatné banky, kterou země pro tento účel vytvořila. Skupina tak navýší kapitál o dalších 100 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun) vlastními silami. Krok požadovaný centrální bankou má uklidnit zahraniční investory. Zatím se to ale příliš nedaří.

Kapitálová přiměřenost v Irsku vyskočila na 12 procent

Irská centrální banka zvýšila požadavek kapitálové přiměřenosti Tier 1 z osmi na dvanáct procent. Jde o povinnost zachovávat stanovený poměr kapitálu a rezerv k aktivům, popřípadě závazkům banky. V návaznosti na nové kapitálové požadavky pravděpodobně Dublin převezme majoritní podíl v Bank of Ireland a dokončí zestátnění Allied Irish Banks, která byla kdysi největším irským bankovním titulem na burze.

Bank of Ireland oznámila v neděli večer, že se nejprve pokusí sehnat požadované navýšení kapitálu dvěma miliardami eur vlastními silami. Allied Irish, po níž chce centrální banka, aby udržela přiměřenost na 14 procentech, ještě na nové požadavky nezareagovala jako jediná z bank s akciemi na burze.

Na zlepšení infrastruktury bankovního sektoru je ze zahraniční pomoci pro Irsko vyčleněno 35 miliard eur a z toho deset miliard na rekapitalizaci. Mezinárodní měnový fond a Evropská unie v neděli pro Irsko schválily celkovou pomoc 85 miliard eur.

Trhy zůstávají neklidné, podle ekonomů mají důvod

I když se eurozóna i samo Irsko snaží všemi prostředky uklidnit panikařící trhy, investoři požadují z irských dluhopisů stále větší výnosy, které by jim vykompenzovaly zvýšené riziko ztráty. „Finanční trh se obává toho, že pomoc nemusí být dostatečná, může se projevit nákaza, pomoc budou potřebovat další země, jako je Portugalsko, případně i nákaza do Španělska,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Jeremy Batstone-Carr, analytik

„Trh ztratil jakoukoli víru v evropské politické vůdce a aktivně hledá další kostku domina. O víkendu žádná spása nepřišla.“

Obavy z toho, že se nebezpečná nákaza bude šířit, má také přední americký ekonom Nouriel Roubini. „Stalo se to (dluhová krize a pomoc) v Řecku, stalo se to v Irsku a stane se to v Portugalsku,“ varoval Roubini, který proslul tím, že již před rokem 2007 pravidelně předpovídal finanční krizi. „Otázka je, zda se to stane ve Španělsku,“ dodal a upozornil, že záchranný fond EU na záchranu Španělska stačit nebude.

Na minimum za poslední měsíc a půl se dnes propadly také evropské akcie. Široký západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 1,4
procenta na 1071,91 bodu, nejníže od 12. října.

Makléř v akci
Zdroj: ČT24/Bondtalk.com