Čína chce úroveň růstu udržet za každou cenu, jde na ruku malým firmám

Šanghaj – V porovnání s ostatními si čínská ekonomika stále vede více než dobře. Tamní vláda v ní ale poslední dobou vidí značné rezervy. Od srpna proto sníží daně malým podnikům a zavede nová opatření pro vývozce. Chce tak odvrátit zpomalování hospodářského růstu. Opatření se celkově dotkne až šesti milionů firem.

Společnosti, které vydělají do dvaceti tisíc jenů měsíčně, dostanou od vlády úlevy na dani z přidané hodnoty. Právě ony přitom zaměstnávají desítky milionů lidí. Peking si od toho slibuje udržení letošního růstu HDP nad sedmi procenty. „Čína zpomaluje, ale přesto roste dost rychle. Vládě záleží na tom, aby ukázala světu, jak dobře jí to jde,“ komentuje ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Opatření se netýká velkých průmyslových podniků. Jde přitom o úspěšné firmy, které si od ledna do května polepšily o více než dvanáct procent. Peking ale nepodceňuje ani potenciál menších firem. Snaží se jim proto u tamních bank zajistit lepší podmínky úvěrů, zjednodušit celní procedury nebo třeba snížit administrativní poplatky.

Petr Gapko, analytik:

„Oni moc dobře vědí, že to není jenom o velkých firmách. Kapitál v malých firmách je nezanedbatelný, a pokud se chce Čína udržet nad vodou, musí prostě změnit svou ekonomickou politiku.“

Celkem zpomalila čínská ekonomika proti loňsku asi o dvě desetiny procenta, a roste tak o sedm a půl procentního bodu. A to je i oficiální cíl pekingské vlády. Ta ale současně oznámila, že růst o míň než sedm procent je pro ni nepřijatelný.

Číně výsledky nestačí, zavádí prorůstová opatření (zdroj: ČT24)
Vydáno pod