Londýnští bankéři nasazují proti stresu svaly

Praha - Vrcholoví manažeři a bankéři z londýnského City si našli nový způsob, jak bojovat s problémy na finančních trzích. Aby odbourali stres, několikrát týdně odkládají saka a kravaty a věnují se bojovým sportům. Klub rváčů se tak rozšiřuje o bílé límečky. Bojové cviky jsou podle nich ideální cestou, jak se po celodenním napětí uvolnit. A že bankovní byznys vychovává tvrdé chlapíky, potvrzuje taky příklad nejúspěšnějšího britského farmáře. Ten totiž do zemědělství příšel právě z bankovního sektoru.

„Je to skvělá příležitost jak upustit páru v současné hektické době,“ říká o novém koníčku londýnských finančníků Patrick Vickers, bankéř jednoho z předních světových finančních domů. Bojové sporty podle něj mají řadu výhod. Nejenže si může vyřídit účty se svými kolegy, ale získal díky němu i mnoho nových klientů.

„Na můj poslední zápas se přišlo podívat sto lidí - mí kolegové i mí klienti. Někteří moc nechápali, proč to dělám. Myslím si, že čím jste zajímavější, tím radši s vámi lidé uzavřou byznys,“ dodává Vickers.

Bankéř farmářem (zdroj: ČT24)

Zájem finančníků plní tělocvičny k prasknutí. A byznys, který donedávna nebyl nijak zvlášť lukrativní, nyní jen kvete. „Za poslední rok se počet našich členů značně rozrostl. A to zejména díky bílým límečkům. Jen v City of London jsme otevřeli 25 nových hodin,“ uvedl zakladatel klubu Krav Maga Jon Bullock.

Většina podobných klubů v Londýně doposud fungovala jen několik hodin v týdnu. Šlo spíše o zájmové kroužky. Nával manažerů je ale přiměl se plně profesionalizovat. Nyní se předhání v náboru nováčků.

Z bankéře farmářem

Anglickým bankéřům se daří nejen v bojových sportech, ale také v zemědělství. Jan McCourt, který do zeleného byznysu utekl právě z finančních trhů, vyhrál soutěž o nejlepšího farmáře v chovu a prodeji. „Jako investiční bankéř jsem cestoval po celém světě. Každé ráno jsem vstával brzo, vyřizoval jsem bizarní telefonáty a byl neustále pod tlakem. Proto jsem s tím skončil i když jsem věděl, že je velký rozdíl mít spoustu peněz na účtě jako bankéř než nemít nic jako farmář,“ říká úspěšný zemědělec.

Jan změny povolání nelituje, a to ani v době, kdy ceny krmiv raketově rostou, zatímco výkupní ceny zemědělských produktů mohdy padají. Jeho oslů, lam, koz a skotu se to naštěstí příliš nedotklo. Problém je jen u prasat, a to se mu zatím daří řešit. Pomáhá mu vinotéka, ve které pořádá koncerty.

Vydáno pod