Díky zásahu ERÚ by mohl plyn o stovky korun ročně zlevnit

Praha - Plyn by mohl příští rok zlevnit. Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž snížil cenu za jeho distribuci v průměru o pět procent. Právě cena za distribuci tvoří zhruba pětinu celkové ceny plynu. Domácnosti, které plynem i topí, by tak mohly za rok ušetřit až stovky korun. Ruský plynárenský gigant Gazprom mezitím v červenci meziročně zvýšil vývoz do Evropy téměř o třetinu. Jednalo se o maximum za pět let. Evropští odběratelé se přitom snaží snížit svou závislost na jeho dodávkách.

„Po několikaměsíčních nekompromisních, avšak profesionálních a transparentních jednáních se podařilo dosáhnout snížení ceny za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky v roce 2014 v průměru o pět procent,“ konstatovala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Ke snížení distribučních tarifů by podle úřadu mělo přispět omezení povolených výnosů distribučních společností. „Regulátor už před nějakou dobou pojal podezření, že všechny náklady a nákladové položky, které si distribuční společnosti dávají do těch svých výkazů, na základě kterých probíhá regulace distribuce plynu, jsou nadnesené. Měli jsme pocit, že tam jsou nějaké nadvýnosy. A zasáhli jsme,“ podotkl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Vratislav Ludvík, poradce v oboru plynárenství:

„Obchod s plynem je konkurenční odvětví. Máme s Británií nejvyšší míru konkurence v EU. Je tu velký pohyb spotřebitelů. Poslední rok cena plynu klesá. Velcí hráči přestávají být podstatní. Drobnější dodavatelé mají stále větší váhu.“

„Regulátorem oznámené pětiprocentní snížení ceny za distribuci zemního plynu sníží roční účet domácnosti o dalších 370 korun,“ sdělil mluvčí energetické společnosti RWE Martin Chalupský. Jako hlavní důvod vidí snížení úrokové sazby na kapitálovém trhu. „To přispělo k této možnosti, že se dá oznámit tato pozitivní zpráva pro zákazníky,“ uvedl Chalupovský.

  • Cenu plynu pro koncové zákazníky tvoří regulovaná složka, která obsahuje mimo jiné i poplatek za distribuci, a cena komodity.
  • Zatímco o regulované složce rozhoduje ERÚ, zbývající část ceny tvoří jednotliví obchodníci s plynem.
Komentář poradce Vratislava Ludvíka (zdroj: ČT24)

ERÚ ve snaze o snížení distribučních tarifů v minulosti usiloval o zkrácení takzvaného třetího regulačního období, které stanovuje podmínky pro obchod s plynem až do konce příštího roku. Takové zkrácení by ERÚ umožnilo nastavit nové podmínky pro obchod a distribuci. Plynárenské společnosti ale takový krok odmítaly. 

U elektřiny by přitom mohl úřad přistoupit k podobnému kroku. „ERÚ to tam chce provést také. Nevím, zda ještě tento rok, ale ty úvahy se objevují,“ upozornil Vratislav Ludvík, poradce v oboru plynárenství.

Ruský Gazprom „bombarduje“ Evropu plynem nejvíc za pět let

Export do Evropy podle firmy v červenci činil 470 milionů krychlových metrů denně. Gazprom letos hodlá zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů z loňských 139 miliard. Společnost je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska.

Gazprom
Zdroj: ČTK/AP/Gerit Borth

Šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medvěděv začátkem června uvedl, že Gazprom v letošním roce sníží ceny zemního plynu pro své evropské zákazníky. Průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by podle něj měla klesnout o zhruba pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7 300 až 7 500 korun) za 1 000 metrů krychlových.

Gazprom v Evropě čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných formací.