Kosmetika může i ublížit, obaly ale složení často neprozradí

Praha - Popis složení na obalech je u potravin samozřejmostí, u kosmetiky to ovšem neplatí. Už měsíc přitom funguje nařízení, podle něhož nesmí chybět na žádném výrobku, který přijde do kontaktu s kůží, vlasy, nehty nebo zuby. Lidem totiž hrozí i zdravotní problémy. V drogeriích se ale hledání složení kosmetiky podobá spíš detektivnímu pátrání, jak zjistila Česká televize. Prodejcům přitom hrozí tučná pokuta.

Tři různé drogerie a desítky produktů. Redaktoři ČT pečlivě zkoumali obaly kosmetiky. Ve většině prohlížených výrobků ale došli ke stejnému výsledku - po složení ani památky. „Pokud není informace přímo u zboží, měla by být dostupná u personálu,“ tvrdí mluvčí Teta Drogerie David Vejtruba. Ani personál ale často neví. 

Neoznačenou kosmetiku raději nekupovat

„V případě, že zákazník po 11. 7. 2013 zakoupil výrobek bez odpovídajícího označení, může jej samozřejmě vrátit v kterékoliv prodejně,“ podotkla mluvčí dm drogerie markt Eva Vaněčková. ČT ale třeba u jednoho pudru zjistila jen to, že je mikrojemný a zajistí dokonalou tvář - víc nic. „Kosmetika, která neobsahuje takovéto základní informace, by pro mě neměla být důvěryhodná a měl bych se jí vyhnout,“ doporučil předseda Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal. 

Kosmetika
Zdroj: ČT24

Informace se mohou skrývat i na stojanech nebo v příbalových letácích. Ale ani na nich složení výrobku není vždy uvedeno. Někomu přitom určité látky můžou způsobit vážné zdravotní komplikace. „Při dlouhodobém užívání některých látek se může vytvořit až například neplodnost nebo se může vytvořit některé zhoubné bujení,“ uvedl přednosta dermatologie FN Královské Vinohrady Petr Arenberger. 

Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů:

„To nařízení je v podstatě platné už od roku 2009, nedávno jen nabylo účinnosti. Příprava tam byla značná. I ta původní nahrazená směrnice přitom něco podobného obsahovala. Když není důsledná kontrola, tak to tak bohužel vypadá. Nemůžeme to podceňovat. Bylo vyhodnoceno, že z hlediska alergií je nezbytné, aby tu označení bylo.“

Pokuta může dosáhnout i milionů korun

I na miniaturní lahvičce s lakem na nehty přitom má být kompletní obsah. Podle evropského nařízení má být na obalu také hmotnost, datum spotřeby, číslo šarže a země původu. „Prokáže-li se, že prodejce nedodržoval pravidla tohoto nařízení, může dostat pokutu až dva miliony korun,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. 

Pokud se zákazník těchto informací nedopátrá, měl by upozornit prodejce. Obrátit se může ale i na krajskou hygienickou stanici nebo právě ministerstvo zdravotnictví.