Unie má nový návrh rozpočtu na příští rok

Brusel - Evropská komise dnes schválila nový návrh rozpočtu pro příští rok. Ten unii dává naději, že se v příštím roce vyhne rozpočtovému provizoriu, které hrozí po nedávném krachu jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy společenství. Nový rozpočet počítá s růstem výdajů o 2,9 procenta, což byl požadavek národních vlád, přestože poslanci původně usilovali o šestiprocentní navýšení.

Komise vypracovala nový návrh v rekordním čase, rozhovory o tom původním zkrachovaly teprve 15. listopadu. Původně se očekávalo, že by se nový návrh rozpočtu mohl objevit až na jaře příštího roku. „Je to nová příležitost dosáhnout dohody před koncem roku, aby Evropská unie měla rozpočet od 1. ledna 2011,“ prohlásil šéf Evropské komise José Barroso v dopise šéfovi Evropského parlamentu Jerzymu Buzkovi a belgickému premiérovi Yvesu Letermovi, jehož země unii v současnosti předsedá.

Europoslanci již stanovili termín hlasování o rozpočtu na 15. prosince. Konečné rozhodnutí o tom, zda se v tento den skutečně bude hlasovat, ale padne až 9. prosince. Do té doby se musí dohodnout členské státy s europoslanci.

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Parlament si klade tři podmínky pro schválení rozpočtu, které některé země dosud odmítaly. První z nich se týká uvolňování mimořádných rozpočtových výdajů. Druhou podmínkou je, aby Evropská komise předložila návrh, který by řešil otázku vlastních zdrojů unijního rozpočtu. Poslední podmínkou parlamentu je účast na jednáních o dlouhodobém unijním rozpočtu pro léta 2014 až 2020, jehož návrh Evropská komise zveřejní v létě příštího roku.

Kdyby unie neschválila nový návrh rozpočtu do konce prosince, ocitla by se v rozpočtovém provizoriu. To by mohlo ohrozit některé důležité projekty včetně několika českých. Peníze by chyběly nejspíš mimo jiné na výstavbu plynových zásobníků v Česku. Společnost RWE Transgas měla na jejich vybudování, které má posílit energetickou bezpečnost Evropy, dostat zhruba 900 milionů korun.