Omezení prodeje výrobků Apple u Obamy neprošlo

Washington - Americký prezident Barack Obama vetoval zákaz prodeje některých výrobků přední technologické společnosti Apple na území USA. Applu zákaz hrozil kvůli patentovému sporu s konkurenční jihokorejskou společností Samsung. Rozhodnutí podle dnešní zprávy na webu bloomberg.com znamená, že Apple může v USA dál prodávat své telefony iPhone 4 či počítačové tablety iPad 2 3G.

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) zakázala 4. června Applu prodávat některé jeho starší iPhony a iPady na území USA. Při jejich výrobě totiž firma podle komise porušila patent vlastněný Samsungem. Zákaz se týkal modelů iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pro amerického telekomunikačního operátora AT&T, které Apple dováží ze svých továren v Asii.

Samsung tehdy oznámil ve svém komuniké, že rozhodnutí ITC potvrdilo tradici firmy Apple v parazitování na technologických inovacích jihokorejské společnosti. „Naše výzkumy a vývoj trvající desítky let v oblasti mobilních technologií budou pokračovat a budeme i nadále nabízet inovativní produkty spotřebitelům ve Spojených státech,“ ujistil po oznámení Samsung.

Apple
Zdroj: ČTK/AP/Russel A. Daniels

Obama měl 60 dní na to, aby opatření stvrdil podpisem, nebo vetoval. Rozhodnutí o vetování zákazu oznámil šéf amerického Úřadu obchodního zmocněnce Michael Froman. Zmínil přitom obavy, že držitelé patentu získají „přílišný vliv“. Samsung ale podle něj může dál postupovat soudní cestou.

IPhony se podílí zhruba na polovině příjmů Applu. Společnost sice údaje o prodeji jednotlivých modelů svých chytrých telefonů a tabletů nezveřejňuje, aktuální verze iPhonů ale podle agentury Reuters obvykle představuje největší díl v dodávkách těchto telefonů, které činí víc než 100 milionů kusů ročně.

Apple a Samsung vedou už od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.