Premiér nemá k Blažkovi důvěru, odvolal ho z Lesů ČR

Praha – Premiér Petr Nečas nechal odvolat místopředsedu ODS Pavla Blažka z dozorčí rady Lesů České republiky. Ztratil prý jeho důvěru. Čím, ale premiér neuvedl. Podle některých stranických kolegů je to trest za sestavení koalice na brněnské radnici. Blažek přitom sám zvažoval rezignaci. Píšou to Hospodářské noviny.

Proč Blažka odvolal, Nečas tají

Důvod, proč přestal místopředsedovi věřit, šéf ODS neuvedl. „Ztratil moji důvěru,“ řekl jen Nečas. „Uložil jsem ministrovi zemědělství Ivanu Fuksovi, aby ho odvolal. V dozorčí radě tak zásadního podniku, jako jsou Lesy ČR, musí být člověk, který má důvěru premiéra,“ dodal. Na konci června přitom sám čerstvý předseda delegáty volebního kongresu ODS požádal, aby Blažka do nejužšího vedení strany zvolili.

Místopředseda ODS Pavel Blažek:

„Beru to na vědomí a mrzí mě, že ani místopředseda ODS nemá právo na vlastní názory a postoje. A dvojnásob mě mrzí, že se to dozvídám z médií.“

Několik občanských demokratů tvrdí, že Nečas Blažka trestá za to, že na brněnské radnici sestavil velkou koalici. ODS se tu přitom mohla dohodnout na pravicové vládě a získat post primátora pro sebe. To částečně potvrzuje i první místopředsedkyně strany a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. „Nechci se bavit o důvěře nebo nedůvěře. Nerozumím tomu, proč jsme obětovali post primátora a možnost vládnout pravicově,“ komentovala situaci.

Blažek přitom coby čerstvý radní Brna usoudil, že by na dohlížení nad Lesy ČR neměl dostatek času. „Řekl jsem ministru Fuksovi, že to vidím na rezignaci. Chvíli na to jsem se dozvěděl, že mám být odvolán,“ řekl.