Škoda Auto porazila ČEZ v soutěži Českých 100 nejlepších

Praha - V letošní anketě Českých 100 nejlepších zvítězila automobilka Škoda Auto, která tak v čele žebříčku nahradila energetickou společnost ČEZ. Ta skončila na druhém místě. Třetí se umístil Agrofert Holding. Cenu si odnesla také  Česká televize, která uspěla v kategorii zdraví - vzdělání - humanita. Soutěž organizuje občanské sdružení Comenius a jejím cílem je pozvednout prestiž velkých podniků působících na území Česka.

V rámci soutěže jsou vyhlašovány i nejlepší firmy v jednotlivých odvětvích. V cestovním ruchu a hotelnictví zvítězila i letos CK Exim Tours, v informačních a komunikačních technologiích opět Dell Computer, v dopravních stavbách a stavebnictví Hochtief, ve výrobním družstevnictví Autodružstvo Praha a v zemědělství a potravinářství Agrodružstvo Lhota pod Libčany.

Z oblasti zdraví - vzdělání - humanita se na první příčce umístila Česká televize. V kategorii dynamický růst se na špici umístila společnost Ave CZ odpadové hospodářství, za invenci-nasazení-export-zisk získala první místo firma Baest. Titul Lady Pro získala předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a Gentleman Pro generální ředitel Bohemia Sekt Josef Vozdecký.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Cílem soutěže je zviditelnit v Česku registrované firmy z co možná nejširšího spektra ekonomických aktivit. Navržený podnik musí platit v Česku daně, mít nejméně 20 zaměstnanců a vykázat roční tržby vyšší než 30 milionů korun.

Českých 10 nejlepších

1. Škoda Auto

2. ČEZ

3. Agrofert Holding

4. Kooperativa pojišťovna

5. RWE Transgas

6. Best

7. Allianz pojišťovna

8. Vítkovice Holding

9. Škoda Transportation

10. Severočeské doly

Českých 100 nejlepších
Zdroj: Comenius/comenius.cz