Soudy v USA řeší největší případ insidertradingu v historii

New York – Soudce okresního soudu v New Yorku dal zelenou stíhání šéfa hedgeového fondu Galleon Raje Rajaratnama a jeho poradce za zneužití důvěrných informací při obchodování. Nelegální byznys jim měl vynést přes 50 milionů dolarů – jde tak zatím o největší případ takzvaného insidertradingu v hedgeových fondech ve Spojených státech.

Experti, kteří ve firmách pracovali, měli manažerům fondu dodávat informace, které nebyly veřejně dostupné. Na základě toho měli tito manažeři získávat náskok před konkurencí a mohli mnohem lépe investovat své prostředky.

Průlom ve vyšetřování nastal ve středu, kdy soud povolil obžalobě, aby použila záznamy víc než dvou tisíc Rajaratnamových telefonních rozhovorů s jeho údajnými informátory. Do těchto konverzací je přitom zapojeno víc než 130 lidí. Dá se tedy očekávat, že počet obviněných v celém případu poroste. Policie už ve stejný den, kdy soud povolil použití záznamů, zatkla prvního z možných donašečů. Tím je pracovník společnosti Primary Global Research Don Ching Trang Chu.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Tresty, které obviněným hrozí, se přitom pohybují od dvaceti do pětadvaceti let a jsou spojeny i s citelnými finančními postihy.