Spojené státy versus Bank of America: Padla žaloba kvůli hypotékám

Washington - Americká vláda podala civilní žalobu na přední americkou bankovní skupinu Bank of America. Dopustila se podle ní podvodu s cennými papíry, které byly kryté hypotékami na obytné nemovitosti. Prostřednictvím hypotečního programu měla investory připravit o 850 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 16,6 miliardy korun).

Federální soud už v květnu vládě umožnil, aby podala civilní žalobu na Bank of America kvůli prodeji hypotečních cenných papírů polostátním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac. Podpořil tím dosud téměř nevyzkoušený právní postup.

Mariko Oiová, newyorská reportérka BBC 

„Podle obžaloby banka podváděla a lhala investorům o rizicích spojených s hypotečními dluhopisy. Vše mělo vyvrcholit v únoru 2008 čili na samém počátku finanční krize.“ 

Zavinila Bank of America problémy Fannie Mae a Freddie Mac?

Bank of America měla podle obžaloby způsobit hypotečním agenturám vysokou ztrátu. Podvedla je údajně prostřednictvím hypotečního programu, který zahájila hypoteční banka Countrywide Financial Corp. Tu Bank of America koupila v roce 2008.

Žaloba má oporu v zákoně z roku 1989, který umožňuje vládě podat civilní žalobu na kohokoli, kdo se podle ní dopustí podvodu s dopadem na státem garantované finanční instituce. Bank of America se bránila, že zákon nelze použít, pokud jedinou finanční institucí ovlivněnou podvodem je instituce, která se sama na podvodu podílela.

Záchrana americké ekonomiky
Zdroj: ČTK/DPA/Berliner Verlag/Archiv

Na obě obří hypoteční agentury tvrdě dopadla finanční krize, která odhalila slabiny ve způsobu jejich fungování. Agentury měly od roku 2007 vysoké ztráty a úřady po finanční krizi jejich představitele obvinily, že zkreslovali informace o hodnotě nabízených cenných papírů.

Americká vláda převzala krizí postižené agentury pod svá křídla

Americká vláda na základě zvláštního zákona schváleného v Kongresu vzala obě agentury v září 2008 pod svou plnou kontrolu. Američtí daňoví poplatníci do obou institucí vložili miliardy dolarů, což bylo podle vlády nutné k tomu, aby agentury nepřestaly fungovat. Po krizi totiž měly pomoci znovu nastartovat realitní trh.