Nezaměstnanost na vzestupu. I kvůli čerstvým absolventům

Praha – Pro Čechy hledající zaměstnání byl červenec zase o něco slabším měsícem. Nezaměstnanost stoupla na 7,5 z červnových 7,3 procenta. Bez práce je přes 550 tisíc lidí. Analytici takový vývoj očekávali, řada studentů totiž dokončila školu. Počet absolventů a mladistvých, kteří hledali zaměstnání, vzrostl meziročně o 8 tisíc. Podle analytiků se navíc bude situace na trhu práce ještě zhoršovat.

V Bruntále se o jedno místo uchází 57 lidí

Počet lidí bez práce se zvýšíl oproti červenci roku 2012 o víc než 65 tisíc. Volných míst pak bylo oproti letošnímu červnu o 3 857 méně. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13,7 uchazeče. Nejhůř dopadl okres Bruntál, kde se o jedno místo uchází zhruba 57 zájemců. Vysoká nezaměstnost rovněž trápí obyvatele okresu Most a Ústí nad Labem.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance:

„Kromě absolventů tíží trh práce ještě nedostatečná poptávka. Lidé nenakupují, zaměstnavatelé nové zaměstnance v průměru nepotřebují. Ekonomika je prostě stále v recesi. Poslední pokles míry nezaměstnanosti byl jen dočasnou sezonní záležitostí.“

Nezaměstnanost v ČR
Zdroj: ČT24/MPSV

„Za červencovým růstem nezaměstnanosti stojí primárně tradiční příliv absolventů na úřady práce. Na druhé straně efekt sezonních prací, který vede k sezonnímu poklesu nezaměstnanosti v jarních měsících, se již vyčerpal,“ prohlásil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.   

Podle Davida Marka z Patria Finance trh práce přešlapuje na místě. „Nárůst nezaměstnanosti se zastavil, ale ekonomika stále není dost silná, aby vytvářela dost pracovních míst k poklesu nezaměstnanosti,“ sdělil Marek.

Mapa nezaměstnanosti v krajích ČR, červenec
Zdroj: ČT24/MPSV

„Ačkoli nepřišlo zatím žádné velké propouštění, tak velcí zaměstnavatelé nenabírají, a to je špatná zpráva hlavně pro ty, kteří práci jednou ztratí. Přesto jsou zde velká rizika, hlavně na severní Moravě, kde nejistou budoucnost má hned několik velkých zaměstnavatelů,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub.

Firmy moc nenabírají, raději přetíží zaměstnance

Podle Pikory je alarmující zprávou hlavně to, že počet nezaměstnaných už přesahuje půl milionu celých devět měsíců. „S tak vysokou nezaměstnaností se nemůžeme divit, že ekonomiku nelze nastartovat. Recese je moc dlouhá a brzo neskončí,“ prohlásil ekonom. Zaměstnavatelé podle něj raději stávající zaměstnance přetěžují, než aby nabrali posilu.

Ztracená generace
Zdroj: ČTK/PA/Niall Carson

Koncem roku bude nezaměstnanost nad 8 procent, míní analytici

Tvorba nových míst je tak minimální. „Pokud se v tomto ohledu nic zásadního nezmění, čeká nás během podzimu lehký růst podílu nezaměstnaných a na konci roku se tento podíl kvůli sezoním vlivům vyšplhá nad osm procent. Zlepšení napjaté situace na trhu práce se patrně nedostaví dřív než příští rok,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
   
I podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera by nezaměstnanost na konci roku měla nepatrně přesáhnout úroveň osmi procent. „Postupné nastartování hospodářského růstu by mělo vést ke stabilizaci situace na trhu práce a mírnému zlepšení v průběhu roku 2014,“ uvedl. S koncem letních měsíců navíc skončí i sezonní práce a na trh práce přijdou noví absolventi, kteří si užili poslední prázdniny.