Rekordní pokuta za kartel výrobců obrazovek potvrzena

Brno – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil téměř 52milionovou pokutu za kartel výrobců obrazovek. Jde o nejvyšší pokutu, jakou letos úřad uložil. Vyměřil ji pěti firmám, zaplatit musí do 90 dnů. Původně se do hledáčku antimonopolního úřadu dostalo osm firem - Samsung, Chunghwa Picture, Philips, Technicolor, Panasonic, MT Picture Display, Toshiba a LG Electronics, pokutu jich nakonec dostalo pět. O existenci kartelu poskytla úřadu informace společnost Samsung, vyvázla tak zcela bez pokuty. Platit nebude ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený.

Odvolání proti prvostupňovému rozhodnutí ze září letošního roku podaly všechny pokutované firmy a také společnost Philips. Proti rozhodnutí neprotestovaly pouze LG Electronics a Samsung.

Největší pokutu zaplatí Technicolor, dále pak Toshiba Corporation, Panasonic Corporation, MT Picture Display a Chunghwa Picture Tubes. Kartel výrobců obrazovek trval celkem šest let. „Firmy se na kartelu podílely různou dobu, což úřad při stanovení pokut zohlednil,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Výrobci obrazovek se scházeli na bilaterálních i multilaterálních jednáních po řadu let. Jednání a kontakty mezi nimi započaly už před rokem 1998 a pokračovaly do roku 2006. Schůzky se konaly v řadě asijských i evropských zemí. Před rokem 1998 se uskutečňovala spíš neformální setkání. Následně se výrobci obrazovek začali setkávat více organizovaně a systematicky.

Na těchto schůzkách firmy jednaly zejména o cenách a vyměňovaly si citlivé obchodní informace. Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.