CzechInvest má nového šéfa – Mariana Piechu

Praha – Novým šéfem státního CzechInvestu se stal Marian Piecha, dosavadní úředník ministerstva průmyslu a obchodu. Předcházelo tomu zhruba rok trvající hledání nového šéfa instituce. Po Miroslavu Křížkovi vedl úřad dočasně ředitel sekce fondů Evropské unie Petr Očko.

Marian Piecha doposud řídil na ministerstvu průmyslu a obchodu obor inovačního podnikání a investic. Jeho jméno vzešlo z tendru vypsaného exministrem průmyslu Martinem Kubou. Právě ten loni v srpnu odvolal ředitele Miroslava Křížka kvůli údajným chybám při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

Spornou zakázku získala firma Glafin, podle médií ji vedl Křížkův známý. Hospodářské noviny později uvedly, že policie má indicii o tom, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ale nejspíš až se zpožděním. Detektivové případ stále vyšetřují.

Na nového šéfa čeká mimo jiné sloučení CzechInvestu a CzechTrade. Tím zanikne asi čtvrtina pracovních míst - obě organizace by se měly spojit už na konci roku. Podle serveru Česká pozice se jmenování Piechy ministrem Jiřím Ciencalou oddálilo kvůli kontroverznímu odvolání šéfa Národního divadla. Premiér Jiří Rusnok si totiž při jmenování klíčových státních úředníků vymínil poslední slovo.

CzechInvest má nového šéfa, bude jím Marin Piecha (zdroj: ČT24)