Také Itálie se chce proinvestovat z krize

Řím - Itálie hodlá udělat cokoliv pro oživení churavějícího hospodářství. Dolní komora italského parlamentu proto definitivně schválila balík ekonomických opatření. Patří do něj třeba miliardové investice do infrastruktury či daňové úlevy pro firmy, které zaměstnají mladé lidi.

Prosazení balíku je jedním z prvních úspěchů vlády Enrika Letty, která začala úřadovat v dubnu. I když projednávání reforem blokovala opozice, zvedlo nakonec pro takzvaný „akční dekret“ ruku 319 poslanců, proti jich bylo 110.

Reformy už ve středu podpořil Senát, takže nyní mohou začít platit.

Kabinet chce pokračující recesi v Itálii zkrotit hlavně prostřednictvím investic, na vylepšení dopravní sítě či rekonstrukce budov hodlá poslat až tři miliardy eur. Díky novým zakázkám má ve stavebnictví vzniknout na 30 000 pracovních míst.

40 procent mladých Italů je bez práce 

Pracovní místa pro mladé pak vláda hodlá vytvořit díky daňovým úlevám pro firmy, které je zaměstnají. Přitom nezaměstnanost mladých nyní v Itálii dosahuje zhruba 40 procent, a představuje tedy obrovský problém. Reforma by měla potěšit i domácnosti, které by díky snížení daně na podporu obnovitelných zdrojů měly ušetřit až 550 milionů eur na účtech za elektrickou energii.

Řím
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Italská vláda bude muset letos oželet tradiční srpnovou pauzu. Letta tak chce hasit případnou krizi, kterou by mohly vyvolat spory kolem odsouzení expremiéra Silvia Berlusconiho. Pravicový lídr byl pravomocně odsouzen za daňové podvody, což kabinet velké koalice uvrhlo do nejistoty. Zatím totiž není jasné, zda budou obě velké strany vládu i nadále podporovat.

Co vláda Enrika Letty v prorůstovém balíčku mimo jiné prosadila?

  • peníze na modernizaci národní železniční sítě a školních budov
  • financování údržby silničních tunelů a mostů
  • opatření zaměřená na urychlení pomalého soudního systému
  • nižší účty za elektřinu - díky snížení daní distributorům obnovitelných zdrojů energie