Řecké firmy houfně podvádějí na daních

Atény - Řecké orgány přišly se znepokojujícím závěrem. Nejnovější série kontrol totiž odhalila, že téměř polovina společností, na něž si orgány posvítily, páchala nějakou formu daňového trestného činu. Informoval o tom server BBC News.

Z 1465 namátkových kontrol prováděných mezi 25. červencem a 5. srpnem tohoto roku vyplynulo, že celkem 731 firem porušovalo pravidla. Řecko je přitom pod tlakem ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu právě z důvodu neefektivního výběru daní a řady podvodů. Země se má v tomto ohledu snažit o nápravu. 

I přes úsilí vlády ale daňové podvody zůstávají závážným problémem. Odhalených trestných činů bylo hodně převážně z toho důvodu, že kontroly následovaly po ohlášení stížnosti.

Řecko
Zdroj: ČT24/Visit Greece, Facebook

Nejhůř dopadly ostrovy Evia a Skyros, kde byl výsledek kontrol shledán nevyhovujícím v celých 85 procentech případů. Turisty oblíbené ostrovy Kréta a Santorini také nedopadly v tomto ohledu nejlépe. Daňové předpisy porušovalo 56 kontrolovaných podniků, dodává BBC.

Nezaměstnanost na novém rekordu

Počet lidí bez práce v Řecku mezitím neustále stoupá. Míra nezaměstnanosti v květnu vystoupila na 27,6 procenta a dostala se tak na nový rekord od roku 2006. Nepříznivý vývoj na trhu práce odráží dlouhou hospodářskou recesi.

  • Těžkopádný a neefektivní systém výběru daní, jaký Řecko má, je jedním z důvodů, proč země zabředla do dluhové krize.
  • Reforma systému je jedním z klíčových kroků, které Řecko slíbilo Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu za přijetí pomoci ve výši 240 miliard eur (asi 6,2 bilionu korun).
  • Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty lidí.