Ovoce a zelenina letos mírně podraží. Kvůli povodním i suchu

Praha – České ovoce a zelenina letos mírně podraží, podle zemědělců v řádu korun. Může za to slabší úroda, kterou očekávají kvůli povodním a následnému velkému suchu. V nejbližších týdnech se nicméně – vzhledem k právě dozrávající úrodě – dají očekávat nejnižší ceny z celého roku.

Průměrný Čech sní denně čtvrt kila ovoce nebo zeleniny. Jenže takový nákup je čím dál dražší – jen oproti loňsku zhruba o pětinu. Například typicky české ovoce, jablka, jsou dražší než banány, které sem do tuzemska putují přes půl světa.

Loňská jablka už jsou navíc vyprodaná a podle ovocnářů letošní úroda zlevňování nepřinese. Majitel Sadů Tuchoraz Robert Višata na druhou stranu slibuje, že zdražení se zákazníci bát nemusí.

České spotřebitele nepotěší ani pohled na pulty českých zelinářů. Základní surovinou tuzemské kuchyně jsou brambory. Těch se letos kvůli suchu urodilo málo, navíc kvalitou moc neoplývají.

Počasí nepřálo ani kořenové zelenině, Češi si zřejmě budou muset připlatit za mrkev, petržel, cibule nebo okurky. Ty podraží přibližně o 2 koruny, podle ministra zemědělství Miroslava Tomana je na vině zaplavení polí při červnových povodních.

Ne všichni však vidí sezonu negativně. Spokojení jsou třeba pěstitelé obilí nebo vinaři. Hlavní slovo ohledně konečné ceny zemědělských produktů na místním trhu ale stejně budou mít zahraniční dovozci.

Vydáno pod