Němcům jeden příjem nestačí - může za to krize nebo příklon ke konzumu?

Berlín - Co tlačí Němce k hledání přivýdělku? Jde o příklon ke konzumu, plýtvání a rozhazování peněz nebo vliv krize? Počet lidí s jedním příjmem se pomalu zmenšuje, podle údajů Spolkového úřadu práce si ke svému hlavnímu zaměstnání na konci loňského roku přivydělávalo 2,66 milionu lidí, tedy téměř každý desátý zaměstnanec (více než dvojnásobný počet lidí s vedlejším příjmem než před deseti lety).

Materiální nouze nebo konzum?

Oproti konci roku 2011 přibylo zaměstnanců s „vedlejšákem“ o více než 59 tisíc, což je nárůst o 2,3 procenta. V roce 2003 si přivydělávalo pouze 1,16 milionu Němců se stálým zaměstnáním. Odbory a levicoví politici tento fakt považují za alarmující. Stále více Němců se uchyluje k takzvanému „minijobu“ v oblasti maloobchodu a pohostinství. pouze na tento druh zaměstnání je odkázáno na 7,5 milionu Němců.

„Je to doklad toho, že pro stále více zaměstnanců příjem z jedné práce nestačí,“ soudí poslankyně za opoziční Levici Sabine Zimmermannová. Většina lidí s druhou prací ji podle ní vykonává „z čiré finanční nouze a nedobrovolně“.

Z levice sílí hlasy pro zavedení minimální mzdy, což se pravděpodobně stane jedním z hlavních bodů předvolební kampaně. (Parlamentní volby se v Německu konají již v září).

Komentář Michaly Moravcové (zdroj: ČT24)

Minijob je pro mnohé nezbytnou součástí příjmu

  • Němci si jím mohou měsíčně přilepšit až o 450 eur (zhruba 11.600 korun).
  • Výdělek nemusejí danit či z něj odvádět jiné odvody.
  • Zaměstnavatel odvádí třicetiprocentní paušál na sociální pojištění.

Vláda a mnozí ekonomové nevidí v situaci finanční nouzi zaměstnanců

Podle Wolfganga Nagela z ekonomického institutu Ifo naopak nárůst počtu lidí s vedlejším zaměstnáním souvisí s větší pružností pracovního trhu v Německu. „Nelze to vykládat jako indicii vypovídající o větší materiální nouzi zaměstnanců.“

Německé ministerstvo práce za svůj výrok na téma přivýdělků sklidilo spíše negativní reakce. Domnívá se totiž, že se za tímto jevem může skrývat i sílící touha Němců po konzumu.  Mluvčí ministerstva se tímto výrokem prý vysmála těm, kteří jsou v nesnadné životní situaci a minijob jim pomáhá vyřešit obtížnou životní situaci. Generální tajemnice opoziční sociální demokracie Andrea Nahlesová ho označila za „odtržený od reality“.

Mluvčí strany Grünen (Zelení) Brigitte Pothmer podle německého serveru Handelsblatt upozornila, že lidé, kteří mají přivýdělek, tuto možnost volí i proto, že se k více penězům dostanou spíš, než kdyby v hlavním zaměstnání dělali přesčasy.