Zmrzlináři zažívají jednu z nejsladších sezon, nestačí plnit kornouty

Praha - Rekordně teplé léto má i své vítěze mezi obchodníky. Prodejci zmrzliny tvrdí, že podobné tržby jako letos v červenci nepamatují. Někteří zaznamenali až dvojnásobný nárůst. Zmrzlináři tak zažívají jednu z nejsladších sezon za poslední roky. S velkou poptávkou však rostou i ceny - za kopeček zaplatíme až 40 korun.

Zmrzlináři mají žně

„Oproti loňskému roku je nárůst minimálně o 50 procent. Během jednoho dne se nám podaří prodat stovky kopečků,“ říká spolumajitelka zmrzlinářství Schwarzhopf Ivana Jablonská.

Pochutnávat si Češi chodí nejen do cukráren, ale třeba i do supermarketů. Nadpoloviční většinu prodejů prý tvoří nanuky a zmrzliny do ruky.

  • Spotřeba zmrzliny v Česku
    Spotřeba zmrzliny v Česku zdroj: ČT24
  • Zmrzlina
    Zmrzlina zdroj: ČT24

Muži čokoláda, ženy vanilka

Podle velkých obchodníků jsou zákazníci ve výběru zmrzlin konzervativní. Muži nejvíc holdují čokoládové, ženy vanilkové. Nicméně v posledních letech si Češi zvykají na chuť i neobvyklých příchutí - třeba čabajkové nebo křenové. Za rok sní průměrný Čech zhruba pět litrů zmrzliny - největšími jedlíky jsou Finové se spotřebou 14 litrů na osobu.

Zmrzlina už není za kačku…

Osvěžit se zmrzlinou se může třeba vícečlenné rodině prodražit. Jeden kopeček stojí od 14 až do 40 korun. Podle viceprezidentky Asociace pekařů a cukrářů se vyplatí kupovat tu dražší a kvalitnější. „Kvalitnější zmrzlinou se víc zasytíte, takže vám stačí třeba jeden kopeček.“