Zemědělci chtějí začátkem prosince blokovat Prahu

Praha - Zemědělské odbory chtějí 8. a 10. prosince blokovat Prahu na podporu svých požadavků v kolektivním vyjednávání se zemědělskými podniky. Pokud nebude vyjednávání úspěšné, zablokují sklady vybraných supermarketů, aby se na předvánoční trhy nedostalo zahraniční zboží. Podle Zemědělského svazu hospodářskou situaci podniků komplikuje návrh státního rozpočtu na příští rok. Sněmovní zemědělský výbor dnes navíc zamítl návrh poslanců ČSSD Michala Haška a Ladislava Skopala, kteří chtěli navýšit částku na dorovnání přímých plateb v roce 2011 z navrhované nuly na 4,8 miliardy korun, což je maximální částka, kterou stát může zemědělcům v příštím roce na této dotaci vyplatit.

„Formu necháváme na schválení předsednictva v pondělí,“ uvedl k blokádě odborový předák Bohumír Dufek, který naznačil, že by odbory mohly například zablokovat vjezdy do hlavního města. Obdobnou blokádou opakovaně vyhrožovaly i v minulosti, protest ale neuskutečnily. Agrární odbory by se svým protestem přidaly k odborářské stávce 8. prosince.

Podnikatelé jsou ochotni platy zvednout, 4 procenta jsou ale moc

Odboráři v návrhu kolektivní smlouvy pro příští rok, který v uplynulých dnech předložili zástupcům zemědělských podniků, mimo jiné požadují čtyřprocentní platový růst. Podnikatelé jsou na rozdíl od letošního roku, kdy tarify zůstaly na loňské úrovni, ochotni svým zaměstnancům platy mírně zvednout. Odbory požadovaná čtyři procenta jsou ale podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského moc.

Bohumír Dufek:

„Bude třeba se dostat na trh jinak, a protože supermarkety upřednostňují zahraniční zboží, tak právě proto proti nim… Jsme rozhodnuti naše akce v přesně naplánovaných termínech stupňovat. Tak, že si vláda a hlavně ministr zemědělství uvědomí, že všechno má své hranice a svoji trpělivost.“

Situaci podniků komplikuje návrh rozpočtu na příští rok. Zemědělcům hrozí, že jim stát v příštím roce poprvé od vstupu země do Evropské unie nevyplatí na dorovnání přímých plateb ani korunu, ačkoliv by podle smluv podepsaných před vstupem ČR do EU mohli dostat až zhruba 4,8 miliardy. To by podle farmářů ještě více prohloubilo rozdíly v dotacích mezi nimi a jejich kolegy z původních členských zemí, kteří stále pobírají více. Odbory se bojí, že nedostatek peněz v odvětví dopadne i na zaměstnance.

150 milionů na chod ministerstva se přesune k dotačním programům

Výbor naopak schválil a sněmovně k odsouhlasení navrhl přesun 150 milionů korun z výdajů na chod ministerstva ve prospěch národních dotačních programů. Zmírnil by se tím navrhovaný pokles těchto podpor. Začátkem měsíce vládou schválený návrh počítá s 520 miliony, což je více než 50procentní meziroční pokles. Po dodatečném navýšení by tak zemědělci, ale také potravináři či včelaři mohli získat celkem 677 milionů korun.

Peníze
Zdroj: ČT24