Pokuta pro „šmejdy“ až pět milionů. Novelu posvětila vláda

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka, která je v demisi, schválila novelu posilující pravomoci České obchodní inspekce (ČOI) v souvislosti s předváděcími akcemi. Pořadatelé budou muset nově akce hlásit dopředu. Na letácích navíc budou muset být povinně uvedeny podrobné informace. Pokud pořadatelé některou z povinností poruší, hrozí jim tučná pokuta. Ta se může vyšplhat až na 5 milionů korun. Firmy na takzvaných předváděčkách často nejednají eticky, a to zejména s důchodci.

Návrh zákon by měl zajistit větší ochranu práv spotřebitele, ještě ho ale musí posvětit parlament. Poslanecká sněmovna se přitom zřejmě už brzy rozpustí. Zákon poté skončí pod stolem. Pokud si jej bude chtít nová vláda osvojit, bude muset odstartovat schvalovací kolečko znovu. Novelu namířenou proti takzvaným šmejdům připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením bývalého ministra průmyslu Martina Kuby (ODS). „Firmy budou mimo jiné muset ohlásit ČOI deset dnů předem, že se předváděcí akce koná,“ prohlásil Rusnok. 

Novela nastavuje ČOI mnohem lepší podmínky pro práci, myslí si její ústřední ředitel Vladimír Velčovský. „Vyfiltrujeme si priority a vyrazíme na kontroly,“ konstatoval. Milionové pokuty hrozí podle něj hlavně u firem, které povinnosti poruší opakovaně. „V kombinaci s novým kontrolním řádem navíc můžeme pořizovat audio a videonahrávky,“ připomněl Velčovský další změny.

Senioři mají hodně volného času. A předváděčky je pořád lákají

Agrese prodejců při předváděcích akcích podle Velčovského dlouhodobě stoupala. Upozornil na to zejména dokument Šmejdi. Podle Velčovského se už ale v té době na změnách pracovalo. „Šmejdi se nyní bojí a svoji činnost nějakým způsobem zmírňují. Jsou i informace, že budou svou činnost omezovat, ale to se uvidí. Každopádně jsou pokuty jedna věc, druhá věc je, že jde o společenský problém – jde o to, jak se chováme k seniorům, ke svým blízkým, jestli naplníme jejich volný čas nebo ho naplní tím, že budou jezdit na předváděcí akce,“ prohlásil nedávno v ČT právník dTestu Miloš Borovička.

Šmejdi
Zdroj: ČT24/Facebook Šmejdi

Ani dokument Silvie Dymákové Šmejdi, který v českých kinech vidělo už dvacet tisíc lidí, seniory neodradil od návštěv předváděcích akcí, přestože odhalil nátlak a ponižování, kterému lidé na akcích ze strany prodejců často čelí. Česká obchodní inspekce se proto vydává přímo do domovů pro seniory, aby je varovala před možnými riziky. Podle inspektorů je důležité nechodit na akce osamoceně, protože pak je člověk snazším terčem, a nepodepisovat smlouvy hned na místě, ale odnést si je domů a v klidu si je pročíst.

  • ČOI udělila v prvním pololetí provozovatelům předváděcích akcí 84 pokut v celkové výši 11,2 milionu korun. Porušení zákona inspektoři zjistili u 80 procent z 218 kontrolovaných akcí.

Rusnokova vláda měla na stole i další důležitá témata

  • Rozhodnutí o pronájmu gripenů by Rusnok rád nechal nové vládě. V případě hrozby zhoršení podmínek prodloužení pronájmu ale nechá rozhodnout svoji vládu. „Já to velmi rád přenechám příští vládě, ale když budu mít velikou míru jistoty, že by to znamenalo zhoršení podmínek pro Českou republiku, tak to klidně nechám schválit touto vládou,“ prohlásil. Pronájem nadzvukových stíhaček se blíží ke konci a výhodnější podmínky prodloužení jsou podle Rusnoka časové omezené. 
  • Vláda rovněž projednala informační materiál Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k připravované aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Kabinet nakonec nepřijal k materiálu žádné usnesení, mimo jiné proto, že se jednání vlády zúčastnil nedostatečný počet ministrů. Český telekomunikační úřad vyhlásí novou aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE zřejmě ve čtvrtek 15. srpna. 
  • Kabinet také odložila rozhodnutí o surovinové politiky, které by mohlo znamenat prolomení těžebních limitů,  a to až do konce roku. O materiálu tak bude zřejmě jednat až vláda vzešlá z voleb.

Co vládu v demisi čeká dál? Třeba sestavení státního rozpočtu

Přestože je vláda od včerejška v demisi, bude muset sestavit státní rozpočet. Podle odcházejícího ministra financí Jana Fischera při tom bude mít stejné cíle a omezení jako jakákoli jiná vláda - sestavit rozpočet, který zastaví hospodářský pokles a přitom neúměrně nezvyšuje dluh. „Vláda nehodlá překročit tříprocentní podíl schodku na HDP, zároveň chce zastavit hospodářský pokles,“ upřesnil Fischer, který zároveň upozornil, že manévrovací prostor ministerstva financí není příliš velký. „Každá vláda má v rozpočtu prostor asi 25 %, zbytek tvoří mandatorní výdaje,“ uvedl. Prorůstová opatření hodlá Fischer zaměřit například na uvolnění cen energií, které trápí české podniky.  

Rozpočet musí vláda předložit do konce září. „Rozpočtové práce nelze urychlit, jinak by rozpočet nebyl vypracován kvalitně,“ upozornil Fischer, který v současné době jedná s jednotlivými ministry o financování jejich resortů. Vzhledem k plánům poslanců na rozpuštění sněmovny je ale termín schválení rozpočtu značně nejistý.

Rozhovor s Janem Fischerem (zdroj: ČT24)