Budoucnost solárních elektráren? Pár panelů na střeše…

Praha – Česká fotovoltaická asociace se ohradila proti kritickým výrokům politiků, podle jejího předsedy výrazně narušují obraz výrobců solární energie. Majitelům elektráren navíc dál klesá státní podpora a od roku 2014 už ji nové elektrárny nezískají vůbec. Zastavení podpory pro nové solární elektrárny ale nemusí znamenat, že v Česku tato zařízení přestanou vznikat, podle redaktora ČT Pavla Barocha si, hlavně díky snížení nákladů na jejich vybudování, budou lidé například solární panely na své domy instalovat i nadále.

Nově vznikající elektrárny nejspíš nebudou určeny především pro prodej elektřiny, ale pro úsporu nákladů. Zároveň nebudou představovat další zátěž pro ekonomiku, myslí si tajemník České fotovoltaické asociace (ČFA) Tomáš Baroch.

  • „Jediným ekonomickým efektem provozu fotovoltaických elektráren bude od roku 2014 úspora nákladů na elektřinu,“ řekl Baroch.

"Při splnění určitých podmínek bude v roce 2014 možné, aby tyto fotovoltaické instalace byly konkurenceschopné a měly návratnost kolem deseti let i bez státní podpory," doplnil. Tento termín se ale podle něj týká hlavně větších instalací na střechách průmyslových podniků.

U solárních panelů umístěných na střechách rodinných domů by podle něj návratnost byla delší. "Fotovoltaické panely mají životnost kolem 30 let," podotkl ale Baroch. Podle něj by se tak i v případě rodinných domů vrátila investice zhruba v polovině životnosti panelu.

Bez podpory, zato s licencí

Baroch také kritizoval, že majitelé solárních panelů musí mít licenci pro výrobu elektřiny. V situaci, kdy solární elektrárna slouží jen k úspoře elektřiny, a ne k jejímu prodeji, to je podle něj nadbytečné. „Chceme odstranit zátěž v podobě podnikatelské licence pro nové fotovoltaické elektrárny, které už nebudou podporované,“ řekl Baroch.

TK České fotovoltaické asociace (zdroj: ČT24)

„V letech 2009 až 2010 proběhla v Čechách fotovoltaická horečka“

Zastavení podpory pro solární elektrárny uvedené do provozu po 31. prosinci 2013 navrhuje zákon, který budou v pátek schvalovat poslanci ve třetím čtení. Zákon, který mění pravidla podpory pro obnovitelné zdroje, navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Chce tak zastavit zvyšování nákladů na elektřinu, které podle zástupců průmyslu ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských firem. V letošním roce jde na podporu obnovitelných zdrojů 44,4 miliardy korun, z toho zhruba polovina na solární elektrárny. Na celkové výši podpory se podílí státní rozpočet částkou 11,7 miliardy korun, zbytek platí spotřebitelé v cenách elektřiny.

ČFA dnes také kritizovala návrh prodloužení solárního odvodu pro elektrárny uvedené do provozu v roce 2010. Na výnosy těchto elektráren byla uvalená 26% daň, která měla skončit letos. V návrhu zákona, o kterém budou poslanci v pátek hlasovat, se ale počítá s jejím prodloužením na neurčito, ovšem při snížené sazbě deset procent.