Nároky na ubytování rostou, Češi milují wellness

Praha – Nároky Čechů při výběru ubytování pořád rostou. Nejčastějším vodítkem při výběru penzionu či hotelu je jeho klasifikace, tedy počet hvězdiček. Lidé si také v posledních letech oblíbili ubytování s wellness, bazénem nebo třeba masážemi. Češi rovněž čím dál častěji považují za samozřejmé možnost připojení k internetu. Zákazníci si toho také nechají čím dál míň líbit. To platí jak pro nedolité pivo za pár korun, tak třeba pro výběr půjčovny lodí za několik stovek.

Vybrat si z nepřeberné nabídky ubytování může být na první pohled obtížné - podle hoteliérů je ale rovnice jednoduchá. Klíčem k výběru, který se nemění, je lokalita. Turisté se rozhodují podle vzdálenosti od centra, dostupnosti památek, ale třeba i sportovních a dalších aktivit. Při výběru ubytování pak dají Češi kromě počtu hvězdiček zejména na dobré recenze a možnost rezervace on-line. 

Hosté se také rádi vracejí tam, kde se dobře vyspí a kde mají připojení k internetu. Televize a telefony naopak na důležitosti ztrácejí. Pokoj by měl být čistý a udržovaný. Podstatné je i vybavení koupelny, kvalita ručníků nebo osvětlení.

Malá Úpa na větší nároky turistů doplatila 

Pokud hotely a penziony nenajdou cestu, jak turistům vyhovět, může je potkat podobný osud jako ty v Malé Úpě v Krkonoších, která je v poslední době téměř vylidněná. „Turisti mají málo peněz a provozovatelé už nemají sílu to tu provozovat. Někteří se balí a odcházejí z Krkonoš pryč,“ prohlásil starosta Horní Malé Úpy Jan Patzelt. 

Turisté požadují větší komfort. Jenže většina hotelů a penzionů má sprchy na chodbě, chátrá a majitelé nemají peníze na jejich rekonstrukci. Téměř jedinými návštěvníky tak zůstávají školy v přírodě. „Čech si radši zaplatí dovolenou u moře a má jistotu, že je tam teplo, a ne že přijede do Krkonoš a čeká,“ konstatoval majitel penzionu Tomáš Marcel.

Platba kartou? Lidé od plateb v hotovosti ustupují

„Hodně se ale rozmáhá poptávka po wellness pobytech - hlavně u starší generace,“ podotkl Michal Vávra ze Svazu měst a obcí Krkonoše. Turisté také požadují čím dál víc možnost platby kartou a možnost výběru hotovosti na místě. Zaplatit pronájem bankomatů je ale pro obce stále náročnější - měsíční nájem se totiž pohybuje od 10 do 20 tisíc. 

  • Zákazníci si toho zároveň nechají čím dál míň líbit, což platí jak pro nedolité pivo za pár korun, tak i třeba pro výběr půjčovny lodí za několik stovek. 

Třeba díky vodákům proteče každý rok tuzemskými řekami zhruba půl miliardy korun. Měli by si ale dávat pozor, za co své peníze utratí. Na řeky se totiž vypravili i kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) a při té příležitosti se ukázalo, že šidí každý druhý prodejce na březích řek. 

Vodáci a výletníci by si měli dát pozor zejména na pivo načepované pod míru, ale i stánkaře a hospodské, kteří často šidí i porce jídla.