Krajský soud v Plzni: Účtování úvěrových poplatků je nelegální

Praha – Spor o bankovní poplatky pokračuje a přicházejí novinky. Tou poslední je verdikt plzeňského krajského soudu, který zní: účtování úvěrových poplatků je nelegální. Podle soudu nemá banka nárok na poplatky za správu a vedení úvěrových účtů, a klient je tak nemusí platit. O bankovních poplatcích doteď vždy rozhodovaly soudy prvního stupně.

„Žalobcem nebyla banka, ale britská vymahačská společnost, které banka ten úvěr, tu pohledávku prodala. A ta to žalovala. Ale žalovala na základě úvěrové smlouvy té banky a soud řekl, že ustanovení ve smlouvě té konkrétní banky je neplatné,“ popsal případ Petr Němec ze serveru Jdeto.cz.

Iniciativa Poplatkyzpet.cz vydala tiskovou zprávu, že byla součástí soudního sporu Raiffeisenbank. Ta se ale proti tomuto tvrzení ohradila. „Vzhledem k tomu, že se nejednalo o spor, ve kterém by Raiffeisenbank vystupovala jako jeden z účastníků sporu, neměli jsme žádnou možnost do soudního řízení zasáhnout a nemohli jsme soudu předložit vlastní argumentaci. Proto odmítáme jakékoli spojení tohoto verdiktu soudu s Raiffeisenbank,“ uvedl ředitel právního odboru Raiffeisenbank Čestmír Ondrůšek.

Podle Němce jde o průlomový verdikt. „Soud druhého stupně říká, že to je protiprávní, je to vzkaz, že by soudy prvního stupně měly rozhodovat takto,“ míní Němec. „Myslím, že tohle rozhodnutí nás má naplnit optimismem. Mělo by to být určující do budoucna,“ dodal.

Komentář Petra Němce (zdroj: ČT24)

Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů od února. Hromadný postup spotřebitelů proti bankám při vymáhání poplatků za vedení úvěrového účtu připravily servery Jdeto.cz, Bankovnípoplatky.com a Poplatkyzpět.cz.

Poplatky žádá zpět celkem 330 tisíc klientů bank, tolik bylo odevzdáno plných mocí. Desítky tisíc lidí se pak rozhodly zaplatit soudní poplatek, a tolik žalob tak leží na soudních stolech. „Plné moci už teď nesbíráme, ale není vyloučeno, že bude spuštěno druhé kolo,“ dodal Němec.