Cestovky přijdou kvůli Egyptu o desítky milionů, Travel Service o půl miliardy

Praha – Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim Tours odhaduje ztrátu za uplynulý víkend na necelých 20 milionů. Charterový letecký dopravce Travel Service zase vyčíslil propad tržeb v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku kvůli zrušeným letům až na půl miliardy.

České cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, kdy ministerstvo zahraničí vyzvalo občany, aby do země kvůli nepokojům nejezdili.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se ztráta cestovek může vyšplhat na 40 až 45 milionů korun. „Jen za tento týden to může být ztráta 40 až 45 milionů korun, pokud se nepodaří nějakým způsobem to dojednat s hoteliéry v Egyptě. Předpokládám ale, že CK nebudou mít šanci získat peníze zpět z těch už předplacených rezervací,“ uvedl o víkendu Papež.

„Předpokládaná ztráta pro naši CK do konce srpna je asi 40 milionů korun, jen repatriační lety vyjdou na deset milionů korun,“ přiblížil ředitel Exim Tours Ferid Nasr. Společnost zrušila veškeré zájezdy do Egypta až do 13. září, nabízí možnost změny termínu, destinace nebo vrácení peněz.

Odborníci na cestovní ruch se rovněž obávají, že řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt se může kvůli nepokojům dostat do existenčních problémů. V sobotu večer už vyhlásila platební neschopnost slovenská cestovní kancelář Medina Tours, která byla na Egypt orientována.