Až čtvrtina oblečení v obchodech je závadná. Dětské boty téměř všechny

Praha – Oblečení prodávané v českých obchodech není bezpečné – může způsobit řadu nepříjemností, od vyrážek až po udušení. Podle Textilního zkušebního ústavu v Brně je závadná až čtvrtina výrobků, které jeho pracovníci testují. Za nejčastější problém označili používání méně kvalitních barev. V segmentu dětské obuvi dokonce nevyhovuje většina výrobků – přesto však zůstávají na pultech.

Ročně dostávají v brněnském Textilním zkušebním ústavu kolem tisícovky vzorků. Mezi nimi jsou kromě oděvů s agresivními barvami například halenky se šňůrkami, které podle vědců můžou člověka udusit, a límce od košil vyztužené formaldehydem.

„Obojí škodí. Formaldehyd je karcinogen a barvičky, když se dostanou do pokožky, udělají začervenání, vyrážku,“ popisuje Elen Klašková z Textilního zkušebního ústavu.

Závadné textilie pocházejí hlavně z Číny. Nejedná se přitom jen o levné zboží. V laboratořích ústavu se objevují i výrobky známých značek, které stojí desetitisíce korun. „Oblíbený výrobek, na trhu velmi prodávaný za nemalé peníze, byl deklarovaný jako stoprocentní vlna. Přitom jsme zjistili, že je to stoprocentní polyester,“ upřesňuje Elen Klašková.

Problém u dětské obuvi? Antibakteriální činidla

Kusy, které dostanou do rukou kontroloři, ale představují jen zlomek toho, co se prodává v tuzemských obchodech. Nejhůř jsou na tom dětské boty, z nichž nevyhovuje většina. Co je na nich závadné? „Většinou je ta obuv vyrobená ze syntetických materiálů, a tak zde musí být různá antibakteriální činidla. Tyto přípravky jsou bohužel silné alergeny,“ vysvětluje tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

Jaká je kvalita obuvi a textilu v českých obchodech? (zdroj: ČT24)

Jak se nekvalitním výrobkům účinně bránit? Rada je jednoduchá – kupovat produkty od certifikovaných značek. „Jedinou jistotou, kterou zákazník může mít, je, že nezávislá zkušebna vyzkouší výrobek dřív, než si ho zákazník koupí. To mu garantuje právě značka kvality,“ doporučuje Tomáš Kouřil, mluvčí Národní politiky kvality.

Takovými značkami jsou například Žirafka, která prověřuje dětské boty, nebo QZ pro oděvy. Celkem je v Česku používá 42 firem. Jejich zákazníci si tak mohou být jisti, že nevyhodí peníze za výrobek pochybné kvality.