Cena vepřového půjde nahoru – možná do rekordních čísel

Praha - Vepřové maso znovu citelně podraží. Nejpozději v řádu týdnů poskočí částka za kilogram o 13 až 17 korun nahoru. Může za to nedostatek prasat v Evropě, větší poptávka po vepřovém, ale i dohoda mezi německými chovateli a zpracovateli masa. Ceny by tak mohly být nejvyšší za posledních deset let. „Nejvíc asi podraží krkovička, plecko, kýta a bůček. Nepředpokládám, že se markantně zdraží vnitřnosti jako srdce,“ konstatoval vedoucí prodejny s masem Ladislav Krupička. V poslední době navíc podražily i další potraviny.

Poptávka značně převyšuje nabídku

Prasata se sice rodí v Česku, kde pak vyrostou, cenu jejich masa ovšem určí v Německu podle cen tamních vepřů. „Německo neurčuje cenu jen pro nás, ale i pro okolní země. Je to nejdůležitější trh, mají největší produkci,“ podotkl ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Jenže ani Německo v současné době nestačí pokrýt velkou poptávku - hlavně z Ruska. Prasat je totiž v celé Evropě nedostatek, a tak si farmáři prosadili vyšší ceny. Ještě na začátku měsíce prodávali zpracovatelé masa vepřové půlky za 45 korun, dnes jsou o sedm korun dražší, což pocítí i zákazníci. Kilogram vepřové kýty podraží zhruba o 12 korun, plec bez kosti pak o deset.

Prasata
Zdroj: ČTK
Autor: Fiala Břetislav

Výrazný růst cen? Záležet bude na zásobách

Na pultech obchodů se přitom zvýšení cen masa promítne už v následujících týdnech. Jak výrazně maso podraží, to bude záležet na jednání obchodníků s dodavatel, ale i na tom, jak zareagují největší řetězce. Kilogram vepřové šunky by mohl zdražit zhruba o šest korun. „Důležité budou zásoby jednotlivých prodejních míst i zásoby zpracovatelů,“ míní Tomáš Lesa ze společnosti MP Krásno.

V obchodech přitom vepřové zdražovalo poměrně nedávno. Pak jeho cena sice mírně spadla, teď opět šplhá strmě nahoru. „Letos určitě dosáhneme rekordních cen masa,“ myslí si Katina. Už teď se vepřové půlky prodávají mnohem dráž, než obchodníci předpokládali - jen o korunu levněji než v době nejvyšších cen.

Vepřové maso v číslech

  • V roce 2011 se v českých zemích vyprodukovalo přes 263 tisíc tun vepřového masa, následující rok už o dvacet tři tisíc tun méně.
  • Naopak dovoz neustále roste. Více než 60 procent vepřového na pultech obchodů k nám přijelo přes hranice.
  • Každý Čech, včetně kojenců, vloni koupil a snědl čtyřicet dva kilogramů vepřového, což je spotřeba, která se prakticky už deset let nemění.

Ceny u potravin kolísají

Měsíčně zaplatí každý Čech za obsah svého nákupního košíku asi 2,5 tisíce korun. Někdy si ale musí i stokorunu připlatit. Například kuřecí prsa za poslední tři měsíce zdražila až o 4 koruny. Podobná situace je u některých druhů pečiva. Za chléb zaplatí zákazník až o dvě koruny víc než na začátku roku. Může za to hlavně cena mouky, která za poslední dva roky stoupla až o 40 procent, ale i dražší energie a benzin. Ten přepisuje cenovky hlavně ve velkých obchodních řetězcích. Auta s čerstvým pečivem totiž plní regály i několikrát denně.

Kvůli suchu na Novém Zélandu opět stoupla i cena mléka - za posledních šest měsíců až o dvě koruny. Naopak brambory po dramatickém nárůstu opět zlevňují. V průměru se jejich cena pohybuje okolo dvaceti korun za kilogram. „Jde o tzv. bramborový efekt. Růst cen je v období duben, květen, červen, protože na trh se dostávají brambory z nové sklizně,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

Analytici jsou optimističtí

Nákupní koše Češi zatím méně neplní, naplno totiž využívají slev. Podle analytiků si budou moci během příštích měsíců tuzemští zákaznici do košíků zase trochu přiložit. Ceny by měly začít klesat, a to hlavně u zeleniny - jako třeba jablek nebo mrkve.