Zemědělci chtějí dorovnat unijní dotace, staví se za ně i opozice

Praha – Opozice bude na středeční schůzi sněmovního rozpočtového výboru usilovat o dorovnání přímých plateb českým zemědělcům. Na dnešní schůzce zemědělců a potravinářů v pražské Lucerně to řekl jihomoravský hejtman a stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek. Návrh státního rozpočtu na příští rok nepočítá na dorovnání evropských dotací ani s jedinou korunou, stát přitom může zemědělcům vyplatit až 4,8 miliardy. Agrární komora požaduje alespoň polovinu této částky. V opačném případě hrozí protesty.

Stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají čeští zemědělci na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů.

„Ta minimální mez je 2,4 miliardy, to je přesně padesát procent přímých plateb. Padesát procent mají naši kolegové na Slovensku, takže my to chceme taky,“ vzkázal politikům předseda agrární kormory Jan Veleba. Zemědělci dávají vládě na navýšení čas do 18. února. O případném dalším postupu agrárníků rozhodne představenstvo komory na sněmu 3. března. Podle Veleby se ale zemědělci chtějí dohodnout a nechtějí demonstrovat.

Na dnešní jednání do Lucerny za zemědělci dorazili i premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa. Ten zopakoval, že ačkoli návrh státního rozpočtu skutečně s žádnými penězi pro tzv. top-upy nepočítá, neznamená to automaticky, že zemědělci dotace nedostanou. Jejich výplata totiž začíná až v prosinci a vzhledem k očekávanému lepšímu výkonu české ekonomiky se potřebné peníze pravděpodobně najdou v průběhu roku.

Ivan Fuksa, ministr zemědělství:

„Jestliže se v letošním i loňském roce dělala úsporná opatření a šetřit musí každá česká rodina, tak zcela pochopitelně musí šetřit i čeští zemědělci. Nicméně věřím, že během příštího roku, tak jako v každém předešlém roce, se v rámci vývoje rozpočtu – a já očekávám, že vývoj rozpočtu a HDP bude daleko pozitivnější – zdroje určitě najdou.“

Přítomné zemědělce vyzval Fuksa k rozvážnosti, přílišný tlak na navýšení rozpočtu by prý mohl farmáře poškodit v očích veřejnosti. „Požadavky na plné dotace v době, kdy všichni ostatní šetří, by mohly poškodit naši snahu přesvědčit veřejnost, aby kupovala české potraviny,“ uvedl Fuksa, který od svého červencového nástupu do funkce mluví o nutnosti podpory domácích produktů a podporuje projekty na jejich propagaci.

Celkové výdaje na společnou zemědělskou politiku mají v příštím roce vzrůst z letošních 27 miliard na 41 miliard Kč. Zásluhu na tom má hlavně nárůst prostředků z rozpočtu Evropské unie v rámci Programu rozvoje venkova z pěti miliard v letošním roce na 18,5 miliardy v roce příštím.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) hostem Otázek Václava Moravce
Zdroj: ČT24