Ballmer následuje Gatese, už se těší na důchod

Washington - Microsoft překvapivě přichází o svého nejvyššího představitele. Steve Ballmer se totiž rozhodl vzdát funkce generálního ředitele a v příštích 12 měsících odejde do důchodu. Technologický gigant to dnes oznámil v tiskovém prohlášení.

Během nadcházejícího roku tak bude mít firma čas najít jeho následovníka. Ballmer má mezitím pokračovat v transformaci Microsoftu, který v posledních letech zabředával do nižších zisků a nedokázal sladit krok se svými konkurenty. 

„Na tento druh změny není nikdy nejlepší doba, teď je ale ten správný čas,“ prohlásil Ballmer ke svému odchodu. S výběrem svého nástupce má přitom Microsoftu pomáhat. Ballmer přitom v poslední době čelil kritice. Společnost nedávno představila novou verzi svého operačního systému Windows 8, reakce na něj však byla vlažná. „Stejně jako Dell, HP a další výrobci osobních počítačů byl Microsoft přesunem k tabletům přistižen nepřipravený,“ vysvětlil analytik Andrew Bartels ze společnosti Forrester.

Životopis

Steve Ballmer je zaměstnancem Microsoftu od roku 1980, kdy se stal prvním obchodním manažerem firmy. Ještě než v roce 2000 vystřídal v čele firmy Billa Gatese, zastával pozice senior viceprezident prodeje a podpory, senior viceprezident systémového softwaru a viceprezident marketingu.

Ballmer se narodil 24. března 1956 v Detroitu. Jeho otec tam pracoval jako manažer v továrně automobilky Ford. Ballmer má bakalářský titul z Harvardu, obory matematika a ekonomie. 

Zdroj: Microsoft

Akciové trhy přijaly zprávu s nadšením

Akcie Microsoftu na zprávu o plánovaném Ballmerově odchodu zareagovaly velmi příznivě. Krátce po zahájení obchodování na burze Nasdaq vyrazily nahoru, a to o téměř devět procent na 35,20 dolarů za kus. Později sice část zisků umazaly, přesto však přidávaly kolem sedmi procent. 

Přestože investoři zprávu o chystaném odchodu přivítali, podle analytika Colina Gillise ze společnosti BGC firmu čeká těžkých 12 měsíců. Svého jasného nástupce Stevena Sinofskyho totiž podle analytika Ballmer nechal odejít.

Komentář Pavla Kasíka (zdroj: ČT24)

Microsoftu se ve svém čtvrtém fiskálním čtvrtletí podařilo vytvořit čistý zisk 4,97 miliardy dolarů (98,3 miliardy korun), a to po ztrátě 432 milionů dolarů ve stejném období loni. Výsledek však zaostal za očekáváním analytiků, zejména kvůli slabšímu prodeji softwaru Windows v důsledku globálního poklesu prodeje počítačů a mimořádným odpisům. Ty souvisely s vysokými zásobami neprodaných tabletů Surface.