Český kurzarbeit zachránil židli stovkám zaměstnanců

Praha - Český kurzarbeit bezmála za rok zachránil v tuzemských podnicích židle pro 600 zaměstnanců. Firmy, které se přechodně dostanou do potíží, zaměstnance nepropustí, ale nechají je pracovat kratší dobu a budou je vzdělávat formou různých kurzů či přednášek. Zbytek mzdy zaměstnancům doplatí Evropská unie z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Podle podnikatelských svazů jsou ale podmínky pomoci pořád příliš složité.

Prázdné kanceláře, vypnuté přístroje a zahálející elektronika – tak by to vypadalo možná ve více než stovce firem, které mají problémy se svými financemi, kdyby nezažádaly o podporu a příspěvek. Celkem o úlevy prostřednictvím kurzarbeitu zažádalo 197 firem, z toho 107 na příspěvek skutečně dosáhlo. Ministerstvo práce rozdělilo celkem téměř 17 milionů korun.

Podnikatelé vidí v systému složitosti

Na realizaci projektu v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost je připraveno až 400 milionů korun. Snáší se ale i kritika. „Systém čerpání je velmi zdlouhavý,“ říká Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Kvůli původu dotací ale systém změnit nejde. „Prostředky jsou čerpány z Evropské unie a pravidla čerpání jsou poměrně přísná,“ tvrdí Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Právě v tom, že peníze přicházejí z Evropy, a ne z českého rozpočtu, je podle podnikatelů problém. V případě změn pravidel je totiž nutné složitě vyjednávat s Bruselem výjimky.

Kurzarbeit po česku (zdroj: ČT24)

Materiál ministerstva práce a sociálních věcí

O čem je český kurzarbeit

Cílem projektu „Vzdělávejte se pro stabilitu!“ je podpořit udržení pracovních míst u těch zaměstnavatelů, kteří se v souvislosti s negativním vývojem ekonomiky v ČR nacházejí v přechodně obtížné hospodářské situaci a dočasně nejsou schopni svým zaměstnancům přidělovat práci ve sjednaném rozsahu. Zaměstnavatelům bude umožněno, aby pro své zaměstnance v době, kdy jim nejsou schopni přidělit práci, realizovali odborný rozvoj. Tím dojde kromě udržení pracovních míst k naplnění druhého, neméně podstatného cíle projektu – zvýšení kvalifikace zapojených zaměstnanců a posílení jejich zaměstnatelnosti.

Pro jaké firmy je projekt určen

  • V důsledku negativního vývoje ekonomiky mají firmy v meziročním kvartálním srovnání tržeb k počtu zaměstnanců zaměstnavatele pokles tržeb o více než 20 procent.
  • Nejsou ve svých provozovnách schopni přechodně přidělovat svým zaměstnancům práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby.
  • Mají zájem využít dobu, po kterou nemohou svým zaměstnancům přidělovat práci, pro vzdělávání a odborný rozvoj svých zaměstnanců.

Projekt „Vzdělávejte se pro stabilitu!“ bude realizován v období 17. 9. 2012 – 31. 8. 2015, přičemž vzdělávací aktivity musí být ukončeny k 30. 6. 2015.

Vydáno pod