Maďaři představili nejekologičtější vlak na světě

Budapešť - Inženýři z Maďarska přišli s unikátním vlakem. Hlavní výhodou je jeho ekologičnost. Stroj je poháněn pouze energií ze slunce pomocí solárních článků, které jsou umístěny po celé střeše. Technologie by prý v budoucnu mohla plně nahradit tradiční vlakové soupravy. Záleží samozřejmě na ceně, složitosti výroby a použitelnosti. Prototyp je zatím schopen jet rychlostí 25 km/h a pojme 32 cestujících.

Už na první pohled je vlak pojmenovaný „Vili“ něčím zvláštní. Atypický tvar, výrazné barvy a hlavně střecha pokrytá solárními články. Než se ale nedaleko Budapešti mohli svést první cestující, zabralo to roky vývoje a tisíce zkušebních kilometrů.

„Použili jsme nejnovější technologii, při které přímo shromažďujeme sluneční energii za jízdy, bez nutnosti nabíjení ve stanicích. Náš model je tak v současnosti nejmodernější na světě,“ říká László Lengyel, mluvčí Ipoly Forest.

  • Střecha je pokryta solárními články zdroj: ČT24
  • Strojvůdce prototypu zdroj: ČT24

Ne náhodou je vlak testován právě v Ipolském lese nedaleko maďarské metropole. Zdejší území je chráněnou přírodní rezervací. Nyní si ji tak návštěvníci mohou prohlédnout také z jedoucího vlaku. „Vůz splňuje nejpřísnější ekologické normy, protože neznečišťuje životní prostředí. Nemá nic, čím by zdejší nádhernou přírodu mohl ohrozit,“ podotýká Sándor Suranyi, generální ředitel Správy železnic.

Prototyp pro dvaatřicet cestujících je zatím určen pro úzkorozchodné tratě a vyvine maximální rychlost 25 kilometrů za hodinu. I tak se ale jedná o revoluční technologii, která je podle konstruktérů budoucností železniční dopravy.

Maďarský prototyp ekologického vlaku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod