Kanáry místo pyramid – turisté pomáhají krizí zmítaným ekonomikám

Praha - Neklidná situace v Egyptě a hrozící vojenský konflikt na Blízkém východě nahrává turisticky atraktivním státům na jihu Evropy. Země jako Španělsko nebo Řecko už několik let bojují s ekonomickou krizí a s tím souvisejícím poklesem přílivu turistů a jejich nečekaný zájem se proto stává vítanou vzpruhou pro soukromé hoteliéry i státní kasu. Zatímco v předchozích letech mířili dovolenkáři i po skončení hlavní sezony za teplem do egyptských letovisek, teď hledají náhradní místa, kde utratí své peníze. A letoviska na jihu staré dobré Evropy berou zavděk.

Vyšší zájem turistů o Španělsko ukazují statistiky za prvních sedm měsíců letošního roku: ve srovnání s rokem 2012 stoupl počet výletníků o čtyři procenta na 34 milionů. Navíc ve Španělsku utratili 32 miliard eur, což je oproti loňskému roku šestiprocentní nárůst. To jsou příznivé zprávy pro tamní ekonomiku, která se potýká s problémy od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. Turistický sektor se přitom na celkovém ekonomickém výkonu Španělska podílí více než deseti procenty.

S příchodem září sice hlavní turistická sezona pomalu končí, díky příznivým klimatickým podmínkám na jihu Evropy ale příliv turistů bude pokračovat i v dalších měsících – třeba na Kanárské ostrovy, španělskou enklávu ležící západně od Afriky. Tamní podnikatelé odhadují, že do konce roku 2013 přivítají ostrovy navíc čtvrt milionu turistů, kteří původně plánovali strávit dovolenou v Egyptě. Za celý rok by tak počet turistů ve Španělsku mohl poprvé prolomit hranici 60 milionů, dosavadní rekord byl 59,2 milionu z roku 2007.  

Rajčatová bitva poprvé za vstupné

Vyšší zájem turistů se snaží využít i některá města, aby zaplnila prázdnou kasu. Třeba malé městečko Buňol letos poprvé zpoplatnilo tradiční rajčatovou bitvu Tomatinu. Ta se poprvé konala v roce 1945 a patří mezi nejznámější španělské atrakce. Letošní bitvy se zúčastnilo asi 20 tisíc lidí a díky vstupenkám se akce stala i vítanou finanční injekcí pro městský rozpočet. Organizátoři vyčlenili pět tisíc vstupenek pro místní obyvatele – cizinci či obyvatelé jiných měst ve Španělsku ale platili za vstup 10 eur, těchto vstupenek prodali organizátoři 15 tisíc.

Řecko očekává rekordních 17 milionů turistů

Zájem turistů o španělské destinace je tak silný, že mohli místní hoteliéři zvednout ceny. Průměrná cena za hotelový pokoj se tak letos dostala výše než v předkrizových letech. V tom se Španělsko liší od Řecka, které sází na agresivnější cenovou politiku. Tamní turistický ruch totiž poškodily stávky leteckého personálu i další protesty proti úsporným opatřením, které turistům komplikovaly život a mnohé od návštěvy země odradily. List New York Times v této souvislosti cituje Jürgena Ringbecka z německé firmy Booz & Company, podle kterého jsou ceny řeckých hotelů ve srovnání s loňskem asi o deset procent nižší. 

Řecký ostrov Mykonos
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Pro Řecko je cestovní ruch ještě důležitější než pro Španělsko – představuje asi 15 procent řecké ekonomiky. A čísla za letošek jsou příznivá, celkově se očekává rekordních 17 milionů turistů, což je o 1,5 milionu více než loni. A rostou i příjmy z turismu – za prvních šest měsíců letošního roku podle řeckých bank vzrostly o 18 procent oproti roku 2012. 

Řecká ekonomika už je šestým rokem v recesi a země se potýká s úspornými opatřeními, které jí naordinovali zahraniční věřitelé. Pokles HDP byl ovšem ve druhém čtvrtletí 2013 nižší, než se předpokládalo a recese má zpomalit i ve třetím čtvrtletí – právě kvůli velkému zájmu turistů. Rekordní turistická sezona by tak měla pro zadlužené jihoevropské země přinést potřebnou finanční injekci.

Rušení zájezdů je tvrdý zásah pro egyptskou ekonomiku

Egypt je kvůli příznivým klimatickým podmínkám pro turisty atraktivní i v podzimních a zimních měsících. Ze západoevropských států tak každoročně míří přes 1,5 milionu turistů – zejména seniorů. Země však od svržení Mubaraka v roce 2011 prochází složitým vývojem a v poslední době se události vyhrotily, což zasadilo tvrdou ránu i cestovnímu ruchu. Ten přitom tvoří přes 11 procent HDP a představuje 20 procent příjmů v zahraniční měně. 

Citelný bude úbytek turistů ze Skandinávie, velké cestovní kanceláře v Dánsku, Finsku, Norsku a Švédku zrušily zájezdy pro nejméně 60 tisíc klientů. Reagovaly tak na prohlášení vlád, které před cestami do Egypta varovaly. Řada severských cestovních kanceláří ruší zájezdy na celé podzimní a zimní období, které trvá do dubna.   

Turisté v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Ammar

Kvůli doporučení ministerstva zahraničí stáhly v půlce srpna české cestovní kanceláře z Egypta všech pět tisíc turistů. V příštích dnech se ale budou první Češi vracet, ačkoliv doporučení ministerstva stále trvá. Podle Asociace cestovních kanceláří ČR však nejsou přímořská letoviska v Egyptě vnitropolitickou situací zasažena.

Nahradit zájezdy do Egypta by pro české kanceláře bylo velmi obtížné – země je totiž pro Čechy velmi lákavou destinací kvůli levným cenám zájezdů. Navíc je to z Prahy poměrně blízko, na rozdíl třeba od Kanárských ostrovů. Rušení zájezdů do Egypta ale neplatí plošně pro celou Evropu, třeba britské cestovní kanceláře do Egypta létají. Stejně tak neruší zájezdy ani některé německé či polské agentury.