ČSSD se inspirovala na Slovensku, zaútočí s účtenkovou loterií

Praha/Bratislava - Účtenková loterie by měla přimět živnostníky vystavovat na svou práci doklady, a tedy platit daně. Řešení, které od září začalo fungovat na Slovensku, teď chtějí prosadit i čeští sociální demokraté. Všechny účty, které si lidé nechají od obchodníků vystavit, by nově byly slosovatelné. Podmínkou je ale zavedení registračních pokladen. A právě tady bude ČSSD podporu hledat těžko.

Místo stíracích losů by podle sociálních demokratů měla ke štěstí nově stačit obyčejná účtenka. Naděje by tak svitla nejen zákazníkům, ale i plnější státní kase. „Výnos by měl daleko převýšit veškeré náklady na tuto loterii,“ tvrdí dokonce stínový ministr financí a člen ČSSD Jan Mládek. 

Účtenková loterie funguje třeba i na Maltě, vůbec nejdéle, konkrétně přes 60 let, na Tchaj-wanu a nejnověji pak na Slovensku. Právě tam se ČSSD učí, a to i z možných chyb. Například Slováci si od neděle mohou schovávat účtenky z nákupu nad jedno euro. Zaregistrovat do loterie je mohou od 16. září. První losování je naplánováno na konec měsíce. 

Hraje se až od 10 tisíc eur

Kód z pokladního bločku mohou lidé přihlásit do slosování několika způsoby. Buď za v přepočtu pět korun v pobočkách Národní loterijní společnosti, nebo prostřednictvím SMS, která stojí tři koruny, či zdarma na internetu. Hlavní výhra je 10 000 eur. 

Aby ale účtenková loterie splnila svůj cíl, museli by mít obchodníci povinně registrační pokladny. Právě o ty se na české politické scéně vede už několik let spor. U někdejších parlamentních stran zřejmě ČSSD zastání čekat nemůže. Jestli by registrování účtenek pomohlo výběru daní, je podle většiny politiků velmi nejisté. 

Co si o účtenkové loterie myslí ostatní politici? 

Martin Kuba, úřadující předseda ODS: „Já to nepovažuju za věc, která by zvýšila výběr daní.“

Jiří Dolejš, místopředseda KSČM: „Rozšiřme registrační pokladny, ale neslibujme si od toho, že nám to naplní státní kasu.“

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí: „Registrační pokladny znamenají mnohamiliardové investiční náklady pro živnostníky a zhruba 500 úředníků navíc.“

Zavedení registračních pokladen podporují spíš menší strany. Třeba lidovci, hnutí Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru a taky Zemanovci. Ve svém volebním programu s nimi počítají i zelení. Strana Andreje Babiše ANO 2011 preferuje pro účinnější výběr daní třeba zřízení jednotného inkasního místa. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury pak ve svém volebním programu registrační pokladny přímo nezmiňuje. Nepodpoří ale jakékoliv zvyšování daní. 

I když je na Slovensku elektronická registrační pokladna povinností už přes rok a půl, stát odhaduje, že mu na nezaplacených daních unikají v přepočtu téměř čtyři miliardy korun. Loterie má alespoň částečně tyto peníze dostat do státní kasy. „Všichni si od toho slibujeme lepší výběr minimálně DPH. Samozřejmě doklady z registrační pokladny mají přímou souvislost i s daní z příjmu,“ míní slovenský ministr financí Peter Kažimír (SMER-SD). 

ČSSD plánuje zavést registrační pokladny spolu s účtenkovou loterií od roku 2015. Do té doby se taky ukáže, kolik celý projekt na Slovensku vlastně stál.