Z DMS půjde díky operátorům na charitu víc peněz

Praha - Operátoři se vzdávají svých výdělků z dárcovských SMS. Poplatky snížili o polovinu. Z 30 korun šlo doposud na dobročinné účely jen 27 korun. Teď to bude o korunu padesát víc. Pětiprocentní poplatek za 30korunovou DMSku už má jít jen na technické a administrativní zajištění mobilní dobročinnosti. I taková drobná změna může pro neziskové organizace znamenat 1,5 milionu ročně navíc.

Pro symbolických 30 korun sahají Češi do kapes poměrně rádi. Služba dárcovských SMS v Česku funguje skoro 10 let. Za tu dobu se podařilo vybrat bezmála půl miliardy korun. Lidi si dostupnou, snadnou a flexibilní možnost, jak poslat peníze potřebným, oblíbili. „Jsou na částku zvyklí a přijde jim adekvátní,“ říká Klára Šplíchalová z Fóra dárců. 

Teď si díky operátorům přijdou neziskové organizace na ještě větší peníze. Všichni tři tuzemští poskytovatelé mobilních služeb snížili poplatek za DMS ze 3 Kč na 1,50 Kč. Z 30korunové DMS tedy půjde na dobročinné účely 28,50 Kč. Zbylá 1,50 Kč představuje náklady spojené s provozem a administrací služby. 

Nejvíce za poslední léta posílali Češi dárcovské SMS v roce 2010. Tehdy zákazníci všech tří operátorů poslali nejen na povodně na Moravě, ale i na zemětřesení na Haiti 2,26 milionu darovacích SMS.

„Intenzivní veřejná diskuse v červnu tohoto roku nás inspirovala k rozhodnutí poskytovat tuto prospěšnou službu zcela zdarma, poplatek si tak neúčtujeme již od 1. června,“ uvedla Petra Pavičová z T-Mobilu. 

To může znamenat až statisíce pro neziskové organizace navíc. Jen společnost Člověk v tísni zatím na letošní povodně vybrala prostřednictvím dárcovských textovek asi 2 miliony Kč. Pokud by byl od začátku poplatek za DMSku poloviční, dostali by postižení skoro o 100 tisíc víc. 

Především na darech je závislá i skupina lidí, kteří 12 let zaznamenávají a nabízejí veřejnosti osobní příběhy z dob nacismu a komunismu. Společnosti Post Bellum darovali lidé prostřednictvím DMSek necelý milion. S novým poplatkem by to bylo o 50 tisíc víc. 

Rozhovor s Klárou Šplíchalovou z Fóra dárců (zdroj: ČT24)