Investoři chtějí hnát omezení fotovoltaiky k Ústavnímu soudu

Praha - Investoři do solárních elektráren se nevzdávají a chtějí všemi prostředky bojovat proti omezení podpory fotovoltaiky. Snaží se přesvědčit senátory, aby pro novelu nehlasovali, a chtějí získat podporu minimálně 17 senátorů, kteří by kvůli zákonu podali ústavní stížnost. Chtějí podat také obecné žaloby.

Poslanecká sněmovna schválila novelu o omezení podpory solárních elektráren na začátku listopadu. Novela má zabránit skokovému zdražení elektřiny. Výnosy ze slunečních elektráren budou podle jednoho z bodů schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent.

Investoři do fotovoltaiky zdanění elektráren považují za protiústavní. „Zástupci asociace jednají intenzivně se senátory s cílem přesvědčit je o protiústavnosti a zbytečnosti regulace fotovoltaiky,“ uvedl prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. „Z dosavadních jednání vyplývá, že senátoři vnímají situaci jinak než Poslanecká sněmovna. Negativně hodnotí zejména retroaktivní kroky, které považují za protiústavní. Lze tak očekávat, že senátoři návrh neodsouhlasí a sněmovně pošlou zákon zpět s pozměňovacími návrhy,“ dodal.

Pokud by byl nakonec zákon odsouhlasen v současné podobě, je vedení asociace přesvědčeno o tom, že pro ústavní stížnost získá alespoň potřebných 17 senátorů, kteří by ji podali.

Asociace podle Smolky pracuje také na obecné žalobě, kterou si každý investor bude moci upravit podle svého projektu. „Očekáváme, že budou podány stovky takových žalob,“ odhaduje. Zahraniční investoři prý čekají na finální znění zákona. Pokud novela bude schválena, první arbitrážní kroky lze očekávat v lednu. Českému státu podle asociace hrozí žaloby a arbitráže až za 260 miliard korun.

Vláda se arbitráží nebojí

Zástupci vlády tvrdí, že zdanění fotovoltaiky má zvýšit návratnost investic v oboru ze současných sedmi na 15 let. „Co se týká arbitráží - já bych zase rád viděl analýzy, zda nás někdo nepožene k arbitrážím proto, protože teď nic neuděláme nebo nic neprosadíme,“ uvedl při schvalování novely ve sněmovně ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Vláda odhaduje, že bez jakéhokoliv zásahu by kvůli podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů mohla elektřina pro domácnosti zdražit v příštím roce o více než desetinu a pro firmy téměř o pětinu. Zdražení elektřiny má v rámci novely kompenzovat také zdanění povolenek a zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Způsob, jakým se vláda snaží omezit podporu fotovoltaiky, se nezamlouvá ani prezidentu Václavu Klausovi. Novele vyčítá, že zavádí přílišnou regulaci trhu, a vzkazuje vládě, aby se změnami ještě jednou důkladně zabývala. Přijetí zákona ale bránit nehodlá.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24