Na Jonáše bude mít svátek točené

Praha - I když se historicky vždy pilo víc pivo točené, dnes už vede prodeje pivo lahvové, v plastu a v plechovkách. Důvody jsou dva – není čas chodit do restaurací a hlavně kvůli finanční krizi se šetří. Zpátky do hospod má teď Čechy nalákat nově vytvořený Den piva. Letos připadne na poslední pátek v září. A pivovary si slibují, že pomůže zastavit pád spotřeby piva v Česku.

Až dvojnásobný rozdíl v ceně je důvodem proč si Češi místo točeného piva raději dají pivo ze skleněné nebo plastové lahve. Zatímco třeba plzeňské pivo v obchodě stojí 23 korun, v restauraci vyjde i na 41 Kč. I přestože některá točená piva v restauracích stojí i méně než nealkoholické nápoje, oproti pivům z hypermarketů je prodražují další provozní náklady - třeba na personál, pípu a další servis. 

Prodej točeného piva má proto podpořit pivní svátek, takzvaný Den piva. Ten letos připadá na 27. září. Akce, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven, má upozornit na pivo vařené tradičními postupy a z tradičních surovin v Česku.

Speciální oslavy na poslední víkend v září proto chystají stovky restaurací po celé zemi. Zlatavý mok totiž bude v tento den nejen k pití, ale i k jídlu, restaurace připraví speciální degustační pivní menu.

Kvůli spotřební dani pivo zdražilo o 50 haléřů. To se projevilo i na statistice. Zatímco v roce 2009 průměrný Čech vypil zhruba 155 litrů piva za rok, dnes je to 144 litrů.