Aby se lépe dýchalo, omezí Čína spotřebu uhlí

Peking - Čína bojuje proti smogu. Nový plán vlády na zlepšení ovzduší v zemi počítá mimo jiné s uzavřením starých továren nebo větším využitím jaderné energie a zemního plynu. Za nejdůležitější považuje Peking omezení spotřeby uhlí. Nejhůře se dýchá Číňanům v průmyslové oblasti na severu země, včetně Pekingu.

Čína představila nový plán pro boj proti znečišťování ovzduší. Vláda plánuje uzavřít staré ocelárny, cementárny i hliníkárny. Za největší problém ale Peking označil spalování uhlí. Podle plánu by se měl podíl uhlí na celkové spotřebě energetických zdrojů snížit do roku 2017 téměř o dvě procenta, tedy na méně než 65 procent. 

Vláda se chce také soustředit na častější využívání nefosilních zdrojů. Chce, aby se jejich podíl zvýšil na více než pětinu. Na pomoc při plnění tohoto cíle vláda plánuje urychlit zvyšování kapacity výroby elektřiny z jádra a kapacity plynovodů. 

Plán rovněž počítá s urychlením zavádění nových standardů pro pohonné hmoty. Nebudou se schvalovat ani projekty nových tepelných elektráren v důležitých průmyslových oblastech.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara:

„Bude velký problém s uzavíráním klasických uhelných elektráren, které jsou neefektivní a způsobují největší znečištění. V Číně je na ně napojen velký sektor hutnictví a průmyslu.“ Podle Šimary tak bude muset Čína zvážit případný dopad na pracovní trh. Pokud by se totiž elektrárny uzavřely, znamenalo by to ztrátu práce pro mnoho Číňanů.  

Navíc pokles spotřeby uhlí v Číně, která ho spotřebuje nejvíc na světě, bude znát i na globálním trhu, a to třeba v Indonésii, která do Číny vyváží třetinu své uhelné produkce. Očekává se tedy, že pokles spotřeby v Číně bude mít v Asii vliv na snižování cen uhlí.

Rozhovor s Janem Šimerou (zdroj: ČT24)