Maďarští státní manažeři zdaní zlaté padáky 98 procenty

Budapešť - Maďarský parlament upletl bič na manažery firem vlastněných státem nebo samosprávou, schválil totiž 98procentní zdanění jejich odstupného. Podle agentury APA se daň bude platit i zpětně za období od 1. ledna 2005. Parlament rozhodl o dani bezprostředně poté, co v úterý změnil pravomoci ústavního soudu a omezil jeho možnosti rušit zákony dotýkající se daní a rozpočtu.

Daň se dotkne manažerů a vrcholných představitelů veřejné správy, kterým na účtu přistálo odstupné vyšší než dva miliony forintů (177 tisíc korun). Platit ji budou i obyčejní zaměstnanci, jejichž odstupné dosáhlo výše nejméně 3,5 milionu forintů (310 tisíc korun). V Česku je přitom odstupné, stejně jako mzda, zdaněno patnáctiprocentní sazbou. Z odstupného se ovšem neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Za zpětné zdanění se postavila maďarská vládní strana Fidesz, která má v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Podpořili ji také poslanci krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Zpětné zdanění odstupného už maďarský parlament schválil v minulosti. Původní zákon ale zrušil v říjnu ústavní soud právě s poukazem na retroaktivitu.